QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Keramické panence v parčíku na Francouzské třídě chybí hlava. Panenka se opravuje

04.05.2023 11:20

V Plzni na Slovanech se v parčíku na Francouzské třídě nachází keramická soška panenky. Ta aktuálně prochází opravou. Věděli jste, že se jedná o již druhou panenku? Ta původní se nachází na slovanské radnici. 

socha panenky Slovany_0423_QAP1
socha panenky Slovany_0423_QAP1keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (1)keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (2)keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (4)keramická panenka SLovany_Václav Cinádr (3)

“Před 15 lety byla panenka už natolik poškozena, že byl originál bez odcizeného ptáčka a ručiček přesunut na obvodní úřad a autoři vytvořili panenku zcela novou, trochu robustnější, aby něco vydržela. I ta ale po čase vinou vandalů začala strádat. V roce 2016 přišla dokonce o hlavu a sám spoluautor Jaroslav Pleskal řekl, že dílo už nikdo neopraví a že bude nejlepší torzo rozbít a odvézt,” uvedl Václav Cinádr, místostarosta MO Plzeň 2-Slovany.

Sochu se podařilo zachránit na poslední chvilku. “Ve chvíli, kdy už k soše mířil pracovník s palicí a chtěl zbytky panenky odstranit, objevila se na úřadu obyvatelka Slovan, která při procházce se psem hlavičku panenky našla a tak byla hlava k tělu opět přilepena,” popsal místostarosta.

“Pan Pleskal loni v lednu zemřel a i s odkazem na jeho památku nechal obvod Plzeň 2-Slovany v dílně na Roudné původní panenku opravit. Oprava se zdařila, panenka je jako nová. Není možné ji ale vzhledem ke stáří sošky už umístit venku. V keramice jsou drobné prasklinky a zatékající voda by mohla způsobit její další devastaci. Proto našla své místo ve vestibulu u vchodu slovanské radnice,” vysvětlil Václav Cinádr. 

Hlava sochy panenky, která se v parku aktuálně nachází, prochází opravou. “V pořadí druhá panenka bude učněm pana Pleskala opravena a chybějící části budou doplněny. Původní autoři by měli jistě radost,” uzavřel místostarosta. 

Foto Václav Cinádr, QAP

 
 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24