Klatovská nemocnice staví nový pavilon za 60 milionů - FOTKY

20.02.2023 13:41

Moderní zázemí pro dialyzační jednotku, zákrokový sálek a nové pracoviště pro přípravu dialyzačních roztoků. To vše se nyní buduje v areálu Klatovské nemocnice.

stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (2)
stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (2)stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (1)stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (3)stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (4)stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (5)stavba pavilonu Klatovská nemocnice_0223_KN (6)

Klatovská nemocnice buduje nový pavilon pro dialyzační jednotku. Využije pro ní starou budovu v areálu nemocnice. „Po zajištění financování v loňském roce (cca 60 mil. Kč od Plzeňského kraje) se před pár týdny začal v areálu Klatovské nemocnice hned u vjezdu za monoblokem stavět nový pavilon dialýzy. Začalo se bouracími pracemi (starý téměř nevyužívaný objekt), pokračuje se zemními pracemi (ukotvovací piloty, zpevnění podkladu) atd. První dialyzovaní pacienti a též nefrologičtí pacienti zde budou ošetřeni příští zimu,“ informovala Klatovská nemocnice.

Dialyzační jednotka

  • ošetřuje pacienty s chronickým selháváním ledvin (diabetici, polycystické onemocnění, poškození hypertenzí - špatně léčené nebo neléčené, poškozené při úrazech)
  • Současná dialyzační jednotka má k dispozici 17 lůžek resp. křesel. Pacienti se na nich obmění až třikrát za den a v provozu je šest dnů v týdnu. I v neděli je ale vše připravené pro akutní stavy.
  • Pracoviště navštěvuje zpravidla 70 až 80 pacientů s vážným onemocněním ledvin.
  • Těchto pacientů ovšem přibývá a nejbližší resp. jediná další dialyzační pracoviště v kraji jsou v Plzni. V Klatovech proto přibydou i tři nová lůžka

Dialyzační jednotka je nyní umístěna v jedné z původních budov v horní části areálu. Prostory a zázemí už ale neodpovídají potřebám oddělení. Navíc jsou v budově, kterou nemocnice přislíbila po dokončení monobloku postupně opustit. Nová dialyzační jednotka vzniká na místě téměř nevyužívané technické budovy v těsném sousedství monobloku.

„Jedná se o objekt, kde je nevyužívaná spalovna odpadu a málo využívané garáže. Tato budova se částečně odstraní a přístavbou vnikne nový dvoupodlažní pavilon. Ve spodním podlaží bude technické zázemí, například úpravna vody, kotelna nebo zázemí pro personál, a v patře už zdravotnické prostory, hlavně dialyzační pracoviště a nefrologická ambulance,“ popisuje ředitel nemocnice Jiří Zeithaml s tím, že objekt bude propojen s monoblokem.

Zásadní změnou bude i vznik moderního zázemí, mimo jiné zákrokového sálku, zázemí pro břišní dialýzu nebo pro kanilaci, tedy sálku pro zavádění žilních či břišních katetrů. A v neposlední řadě vznikne nové pracoviště pro přípravu a rozvod dialyzačních roztoků.

„Dosud připravují roztoky sestry vesměs manuálně a dávkují a převážejí je k pacientům ve zdravotnických kanystrech. Nové pracoviště bude částečně automatizované a roztoky budou rozváděny síťově až přímo k dialyzačním lůžkům. Sestrám to ušetří práci a bude snazší dodržovat přísná hygienická pravidla při manipulaci s roztoky,“ doplňuje nefrolog Jan Vachek, který se již v minulosti podílel na projektu výstavby nového dialyzačního pracoviště v českolipské nemocnici.

Foto Klatovská nemocnice

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24