Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

16.06.2024 14:15

Tragická nehoda zastavila provoz na dálnici, na D5 zemřel motorkář

Nehoda se stala dopoledne u Loděnice ne Berounsku ve směru na Prahu

Koupací jezírko ve Škodalandu je dočasně uzavřeno, u lidí se objevila vyrážka

23.06.2023 16:22     23.06.2023 17:09

Pokud jste měli v plánu o víkendu koupání, tak vynechejte Škodaland u vodní nádrže České údolí (známé jako Borská přehrada). Zdejší jezírko je uzavřené, u některých koupajících lidí se objevila vyrážka.

škodaland_nové brouzdaliště_qap (10)

 "Včera jsme vás lákali k jezírku do Škodalandu, dnes vás budeme odrazovat. Bohužel ho musíme z technických důvodů uzavřít," informuje Městský obvod Plzeň 3.

Kdy se jezírko otevře, zatím není jasné. "Situaci řešíme, snad se podaří otevřít dříve, než bude opět slunečno. Mrzí nás to, ale můžete si do areálu přijít s dětmi pohrát nebo zasportovat. O vývoji situace budeme informovat," uvádí dále plzeňská Trojka.

Proč vedení obvodu nechalo jezírko uzavřít?

"Včera se u několika lidí koupajících se v jezírku v areálu Škodalandu projevila svědivá vyrážka kůže. Okamžitě po tomto zjištění bylo jezírko uzavřené. Zároveň se začalo zjišťovat, co tuto vyrážku mohlo způsobit. Rozbor vody, který se prováděl ve středu, byl v pořádku. Podezření je na ceriakie – larvy ptačích motolic, které žijí ve vodě a přenáší se z vodních ptáků a šneků. Jejich výskyt v jezírku sice zatím prokázaný není, ale vzhled vyrážky tomu odpovídá, během víkendu a v pondělí proběhne další průzkum ve spolupráci s odborníky. Tyto parazity nelze odhalit vodním rozborem, ale zkoumáním plžů, se kterým se již začalo," uvádí ve svém vyjádření MO Plzeň 3.

Co je cerkáriová dermatitida?

"Cerkáriová dermatitida je dnes poměrně rozšířený problém. Pro člověka se jedná sice o nepříjemnou záležitost, ale není to ohrožení zdraví. Pupínky sice svědí, ale je to známka, že imunitní systém člověka cerkárie zničil. Pupínky přejdou za jeden až dva týdny bez jakýchkoli následků, jen je třeba je nerozškrabat. Na vině jejich výskytu podle odborníků nikdo není. Každopádně je nezbytné, aby návštěvníci za žádných okolností nekrmili vodní ptáky a nestahovali je ke koupališti. Kachny a labutě jsou totiž nejrizikovějšími přenašeči," uvádí obvod.

Cerkarie, larvy ptačích motolic žijí ve vodě, při koupání napadají i člověka, zalézají mu do kůže a způsobují svědivou vyrážku. Přenáší se z vodních ptáků pomocí vodních plžů. Cerkarie během pár minut dokáží proniknout skrz kůži, takže je nelze utřít ručníkem nebo opláchnout. Pokud je člověk ve vodě delší dobu, není šance se jich zbavit. Jediná účinná prevence jsou speciální krémy proti medúzám nebo opalovací krém s účinnou látkou, která působí jako antihelmintikum.

"Za komplikace se velice omlouváme, jezírko zůstává zavřené. Pokud se výskyt těchto parazitů prokáže, začneme pracovat na jejich odstranění, které není snadné," doplňuje Trojka.

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
EUC
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte