QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Kraj hledá pěstouny - lidi s velkým srdcem! Do kampaně se zapojuje i modelka Andrea Verešová

02.06.2023 16:27

„Je to pro lidi, kteří mají velké srdce a trpělivost. Je to poslání," odpověděl zcela výstižně náměstek hejtmana Martin Záhoř na otázku, pro koho je pěstounství určené. 

CG0A5074
CG0A5074CG0A5076CG0A5078CG0A5086CG0A5087

Ano, dělat pěstouna, to potřebuje opravdu velké srdce. Jenže kdyby ho někteří neměli, co bude v budoucnu s dětmi do tří let, které už nebudou moci být umisťovány do ústavní péče? A co ostatní starší děti? Opravdu je pro ně jedinou cestou dětský domov?

Plzeňský kraj se stejně jako ostatní regiony potýká dlouhodobě s nedostatkem pěstounů. Do budoucna by ale chtělo vedení kraje tento nedostatek vyřešit, a tak připravilo kampaň na podporu pěstounství. Má zvýšit povědomí o pěstounské péči a hlavně rozšířit základnu pěstounů. Patronkou projektu se navíc stala známá modelka Andrea Verešová, která je zakladatelkou Nadačního fondu Pomáhejme dětem společně.

Vedení kraje přiznává, že stát se pěstounem není úplně pro každého a nejde o jednoduchou záležitost. Osobní zkušenost má i současný hejtman. „Měl jsem tu možnost před několika lety si vyzkoušet pozici pěstouna, takže vím, že jde o nelehkou věc a potřebuje to spousty osobní odvahy, když se do toho člověk vrhne,“ řekl hejtman Rudolf Špoták a dodal: „Věřím, že kampaň přesáhne hranici Plzeňského kraje a pomůže. Moc si vážím, že Andrea Verešová spojila jméno s Plzeňským krajem a kampaní.“

„Bohužel pěstounská péče vzniká jako důsledek selhání rodin a tím, že se snižuje ústavní péče, musíme zareagovat. Jednou z forem je rozšíření pěstounské péče,“ uvedl Martin Záhoř, náměstek hejtmana pro oblast sociálních věcí, investic a majetku Plzeňského kraje.

Kraj už teď musí řešit problém, který v budoucnu zřejmě nastane.

Od 1. ledna 2025 nebude možné umisťovat děti do tří let do ústavní péče. Výjimkou budou jen děti zdravotně postižené. Takto malé děti pak budou mít jedinou naději, a tou jsou pěstouni. „Později se to bude jistě týkat i dětí starších. Tím se znovu zvyšuje potřeba náhradní rodinné péče. Stejně jako ostatní kraje i my se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem pěstounů. Chybí jich doslova desítky. Potřebujeme tedy najít zájemce pro veškerou pěstounskou péči, jak tu zprostředkovanou dlouhodobou, tak tu na přechodnou dobu,“ říká Martin Záhoř.

Nábor pěstounů v kraji podporuje i modelka Andrea Verešová. „Osudy druhých mi nejsou lhostejné. Velmi mě trápí, že jsou na světě děti, které nemají citové a rodinné zázemí, případně jsou bez finančních prostředků, což jim brání prožít bezstarostné dětství, studovat a rozvíjet svoje nadání ,“ uvedla patronka projektu Andrea Verešová.

S podporou pěstounství modelka žijící v Přešticích na jižním Plzeňsku neváhala. „Když přišla nabídka Plzeňského kraje, bez jakéhokoli váhání jsem patronaci přijala. Máme totiž společný cíl a pevně věřím, že se nám společně podaří maximum, abychom udělali životy dětí krásnější, zachránili co nejvíce dětských osudů a splnili co nejvíce dětských snů,“ řekla Andrea Verešová.

foto: QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24