Kraj prožívá extrémně teplý podzim. Příliš se to nezmění

18.12.2015 12:17

Poslední týdny přinesly v Plzeňském kraji mimořádně nadprůměrné teploty. Listopad byl dokonce o 3 a půl stupně teplejší než normálně. Kde bylo nejtepleji?

FOTO_Pavel Němeček (2)

Letošní podzim je v Plzeňském kraji výrazně teplejší než je pro toto období obvyklé. V listopadu se dokonce průměrná teplota podle ČHMÚ zvýšila o 3 a půl stupně. Vůbec nejvyšší hodnoty byly naměřené na začátku listopadu na Horské Kvildě, tam bylo až neuvěřitelných 22,4 stupně.

Meteorologové ČHMÚ už mají hotový sumář za listopad v Plzeňském kraji a ukazuje se, že letos skutečně prožíváme jedno z nejteplejších podzimních období vůbec. "V měsíci listopadu dosáhla v Plzeňském kraji průměrná měsíční teplota 5.8 °C, což představuje odchylku +3.5 °C od teplotního normálu 1961 – 1990. Podle klasifikace extremity teplot můžeme měsíc charakterizovat jako mimořádně nadnormální," informoval český hydrometeorologický ústav na svém postálu Infomet. 

V průměru bylo přitom nejtepleji v Klatovech, kde byla průměrná teplota 6,7 stupně, na druhém místě je Plzeň - Mikulka a Staňkov s 6,6 stupni. Naopak nejchladnější byla s průměrnou teplotou 2,4 stupně Horská Kvilda na Šumavě. Paradoxně právě tam byla za listopad naměřená i nejvyšší hodnota. Konkrétně to bylo 3. listopadu, kdy tam bylo naměřeno 22,4 stupně. Také v tomto ohledu byla na druhém místě Plzeň - Mikulka s hodnotou 19,4 stupně a na třetím Staňkov v hodnotou 19,3 stupně.

Listopad byl nadprůměrný i na srážky. Deště na konci měsíce zvedly hladiny řek...

"V Plzeňském kraji spadlo v listopadu průměrně 87 mm srážek, což představuje 186 % srážkového normálu 1961 – 1990. Podle klasifikace extremity srážek můžeme měsíc charakterizovat jako silně nadnormální. Nejvyšší denní úhrn srážek 71.6 mm byl zaznamenán 30. listopadu na Špičáku, na druhém místě se zařadily Prášily s úhrnem 70.3 mm (30. 11.) a třetí příčku obsadila Železná Ruda 59.1 mm (30. 11.)," informoval ČHMÚ.

Právě vydatné deště na horách znamenaly zvednutí hladin řek hned v prvních dnech prosince. Na Otavě dokonce platil III.SPA. Podrobnosti včetně fotogalerie najdete zde.

Teplé počasí navíc pokračuje i v prosinci a zatím to na žádnou třeskutou zimu ani nevypadá. Více k aktuální předpovědi čtěte zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24