QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Květen je lásky čas, víte proč?

30.04.2010 11:33

Nastává nám jeden z nejhezších měsíců roku, květen zvaný zároveň i máj, lásky čas. Příroda v rozpuku a člověk se snadno chytí do sítí lásky. Matka příroda to s námi má dobře naplánované. Nezapomínejte na tradice s květnem spojené. QAP pro vás vybral jejich přehled.

Ať už je nazýván květen májem nebo časem lásky, jisté je, že tento pátý měsíc roku je pro nás nebývale sladký. Po dlouhé zimě se příroda probouzí, všechno se zelená a kvete. Život hned vypadá snadnější. Člověk zatouží najednou poznat cosi nového a zajímavého, zažít nějakou změnu a hlavně zatouží po lásce. Matka příroda to s námi zkoulela dobře, poznají-li se dva jedinci v květnu, během léta se zamilují a dostatečně poznají. Na jaře dalšího roku se tak může na svět vyklubat potomek času lásky.

Naše psychika už je taková, voňavost máje působí na všechny, kdo jsou ochotni si pustit do duše trošku emocí. Máj je pro nás má ivý, plný pokušení a nasazuje nám růžové brýle. Není proto divu, že se prvnímu máji říká svátek zamilovaných.

Z hlediska hvězd je květen pod vlivem Venuše, ta je pojmenovaná podle bohyně lásky, štěstí, jara a milostné poezie. Nikdy se asi nedozvíme, která z bohyní lásky vedla ruku nejslavnějšímu melancholikovi Karlu Hynku Máchovi, když psal proslulé verše Máje:

Byl pozdní večer - první máj - večerní máj - byl lásky čas .

Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borovýzaváněl háj.......

Klasickou tradicí všech milenců je zastávka pod rozkvetlou břízou nebo třešní neboť jak praví lidová moudrost, dívka na prvního máje nepolíbená do roka uschne.

Neopomenutelnou klasikou je stavění májek . V předvečer máje se mají chlapci vypravit do les a uříznout tam nejvyšší stromek. Ten pak ozdobí věnci, šátky, květinami, pentlemi a fáborky. Celou noc májku bedlivě hlídají, protože by jim ji mohli přespolní podříznout a ukrást. Takovou ostudu by nikdo nepřenesl přes srdce.

Na 1. května nad ránem bylo také v některých krajích zvykem vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, vápna, pilin, otrub nebo kukuřičného šustí spojily domy zamilovaných dvojic. Mnohdy tak vyšlo najevo, co mělo některým očím zůstat utajeno a bylo "veselo". Opět se hodí verše klasika Karla Jaromíra Erbena

Na rozloučení, mé potěšení, postavím pod okny máj!
Aby věděli falešní lidi, že jsem já chodíval k vám.

Nejstarší známý doklad o stavění máje je z roku 1422, kdy za postavení máje dostal hoch odměnu a to ruku děvčete. Na základě postavení máje a vzájemného slibu bylo manželství uznáno církevním soudem na pražském hradě a dne 23. června 1422 byla slavena svatba.

Znáte tradiční veselici Věneček? Jde o veselici, kterou na májový víkend připravují děvčata. Obejdou domy ve vesnici se stromečkem na talíři - májíčkem - a vybírají na organizaci májové veselice.

To Kytka je zase veselice, které předcházelo obcházení domků děvčat místními chlapci. Děvčata jim dávala dárečky, všichni se pak sešli v hostinci či na návsi a veselice mihla začít.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24