QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Losy na Šumavě budou hlídat obojky

25.03.2010 17:55

Myslivci na Šumavě chystají pro losy novinku. Po zimě musejí provést sčítání kusů a jelikož našli poměrně málo stop, netroufnou si odhadnout, kolik kusů je na území Šumavy stále v pohybu a kolik jich pochytali pytláci.

Losy na Šumavě čeká nový sčítací systém. Myslivci provádějí každoročně počítání kusů podle stop ve sněhu. Letos našli ale stop málo a tak nemají možnost zjistit počet těchto zákonem chráněných zvířat. Dokonce se domnívají, že některé kusy mohly padnout do rukou pytláků. I z toho důvodu chystají pro losy nové telemetrické obojky, které budou sledovat jejich pohyb neustále. Tato satelitní technologie už monitoruje například moravské jeleny.

V současné době na našem území losů přibývá. Na Šumavě je zhruba 10 losích krasavců. Je to důsledkem celosvětového šíření losů na jih a také tím, že se v posledních letech mění chování lidí k přírodě. Bohužel, je stále mezi námi dost těch, kteří když uvidí losa, nenapadne je nic lepšího než vystřelit na něj. Naštěstí se najde víc a víc lidí, kteří losy ochraňují. Proto od roku 1992 jsou u nás zařazeni mezi kriticky ohrožené druhy.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24