QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Města se začínají chystat na novinky ohledně rušení nočního klidu

23.09.2016 7:58

Novela přestupkového zákona městům odebrala možnost udělování výjimek ohledně rušení nočního klidu. V Domažlicích proto mění vyhlášku kvůli tradičním akcím. 

plzenske ohynky (33)

Novela zákona stanovuje, že města a obce už nebudou moct průběžně udělovat výjimky v souvislosti s rušením nočního klidu po dvaadvacáté hodině. Kvůli tradičním akcím se na to proto města začínají připravovat. Domažlice například přijaly novou vyhlášku.

Podle novely musí být akce, které budou moct probíhat i po stanovené hodině, minimálně rok dopředu uvedené ve vyhlášce, která v konkrétních případech zkrátí dobu nočního klidu. Vedení Domažlic tak v tomto týdnu přijalo novou vyhlášku, ve které jsou již zanesené tradičné městské akce.

"Ve vyhlášce jsou již uvedené akce, které se u nás konají pravidelně. Jsou to například Chodské slavnosti nebo Hudba pod hradem. Naše akce máme tedy ošetřené. Během nich je zkráceno dodržování nočního klidu na celém území města,“ uvedl starosta Domažlic Miroslav Mach.

Zvláštním případem je ale například letní kino. "Podle výkladu ministerstva vnitra je tam totiž možné promítat filmy i po 22 hodině, protože za tímto účelem je objekt zřízen a zkolaudován. Naopak koncerty, které se tam ale budou konat, musí úderem desáté večerní končit, aby nenarušovaly noční klid," vyvsětluje Kristýna Bublová z domažlické radnice.

Podle slov starosty města zavedení nové vyhlášky neznamená, že by si již nyní občané nemohli udělat na zahradě narozeninovou oslavu nebo uspořádat jinou zábavu. "Na tom se nic nemění. Tak jako tomu bylo dosud, lidé se mohou bavit, ovšem musí dodržovat dobu nočního klidu po 22 hodině. Změna je v tom, že rada města již nemůže povolit během roku výjimky například pro mimořádný ohňostroj,“ vysvětlil Mach.

Akce, které jsou již uvedeny ve vyhlášce města Domažlice 4/2016 a během nichž je zkrácen noční klid od 2.00 do 6.00 hodin:

  • Chodské slavnosti
  • oslavy příchodu Nového roku
  • Hudba pod hradem
  • Hudba v alejích
  • Bohemia Jazz Fest
  • Česko-bavorský rockový most

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24