QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Město přijímá nominace na Uměleckou cenu města Plzně 2021!

30.11.2021 12:27

Umělecká cena města Plzně v roce 2022 oslaví 10 let své existence. Veřejnost může už od 1. prosince podávat návrhy pro své favority. Cena je udělována v pěti kategoriích.

Pavel Pavlovsky_foto plzen.eu

Od 1. prosince do 1. února příštího roku může veřejnost podávat návrhy na udělení ocenění za rok 2021 pro umělce, kulturní akce či mecenáše kultury, a to prostřednictvím Odboru kultury Magistrátu města Plzně, který zajišťuje celý proces vyhlášení a realizace této ceny.

„Udělováním cen chceme upozornit na významnou uměleckou činnost, dílo nebo počin, které obohacují kulturní dění a rozvoj krajské metropole a přispívají k posílení jejího dobrého jména. Laureáty ocenění se staly v minulosti významné osobnosti a subjekty plzeňského uměleckého a kulturního života. Mezi nimi například básník Josef Hrubý, houslista Jan Sedláček, akademický sochař František Pelikán, baletní mistr Jiří Žalud, dramaturgyně Marie Caltová, režisér Tomáš Dvořák, herec Pavel Pavlovský, Plzeňská filharmonie či Západočeská galerie v Plzni,“ připomněla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Umělecká cena je vyhlašována vždy za uplynulý rok, a to zejména v oblasti hudby, tance, výtvarného, dramatického a audiovizuálního umění, literární činnosti a designu. Cena je udělována v pěti kategoriích, a to pro umělce – do 30 let, nad 30 let a za celoživotní dílo, za významnou kulturní událost roku a oceněním mecenáše/šky plzeňské kultury.

„Každá fyzická či právnická osoba může podat pouze jeden návrh na ocenění v dané kategorii. Nominace musí být zaslána elektronickou či písemnou formou na adresu: Odbor kultury Magistrátu města Plzně, Kopeckého sady 11, 306 32 Plzeň. Více informací o ocenění naleznou zájemci ZDE na webu města Plzně,“ vysvětlila Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně.

 

foto: plzen.eu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24