QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Městská policie vydala nový zápisník pro děti, už ho dostali první školáci

12.02.2023 16:22

Městská policie Plzeň připravila ve spolupráci s Odborem bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení MMP pro děti připravila projekt s názvem „Zápisník pro školáky.“ Zápisník, který už rozdávají strážníci dětem, je důležitý zhlediska prevence.

20230207_113530
20230207_11353020230207_10022420230207_114028

Jako první byl tento zápisník rozdán na ZŠ Elementary v Plzni, kde proběhla přednáška na téma „Rizikové chování a trestní odpovědnost“.

Zápisník má dětem na základních školách pomoci orientovat se v základních pravidlech zaměřených například na dopravu, základní trestní odpovědnost nebo děti seznámit s normativním systémem ČR. Strážníci zabývající se prevencí budou tento zápisník rozdávat při svých přednáškách a vysvětlovat dětem jejich význam.

"Zápisník je zaměřen například na problematiku chodců a cyklistů, povinnou a doporučenou výbavu jízdního kola, ale jsou v něm uvedena i další důležitá témata. Například je zde vysvětlena krajní nouze či nutná obrana nebo je zde uveden rozdíl mezi přestupkem a trestným činem," říká metodička prevence kriminality Městské policie Plzeň Andrea Vlčková.

Dalšími důležitými informacemi v zápisníku, jsou některá telefonní čísla. Kromě základních tísňových linek (PČR, HZS, ZZS, MP) jsou zde uvedené i kontakty například na Útulek pro zvířata v nouzi nebo SMS linku pro neslyšící.

„Celý tento projekt by se nemohl realizovat bez finanční pomoci již zmiňovaného Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a KŘ MMP a společnosti QAP Production s.r.o., která zpracovaný zápisník graficky navrhla, za což oběma patří velké poděkování,“ dodává Andrea Vlčková.

„Pevně věříme, že prevencí ve formě přímé výuky dětí a mládeže v oblasti dodržováním pravidel slušného chování a za použití praktických pomůcek se dá předejít budoucímu protiprávnímu jednání,"  dodává vedoucí OAPK MP Plzeň Pavel Beránek.

Kromě uvedených praktických rad v zápisníku, jsou v něm i volné stránky pro jednotlivé zápisky dětí. „Významnou součástí preventivních programů se stal resort školství, každý rok zde uskutečníme velké množství přednášek, proto jsme rádi za každou podporu při jejich každodenní realizaci,“ dodává Vlčková.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24