Ministerstvo zdravotnictví varuje před nákupem holčičí panenky - FOTO

19.10.2020 14:11

Nebezpečí spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přecházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, přecházet do slin a se slinami být konzumovány.

PANENKA

Jedná se o balení dvou plastových panenek vysokých cca 30 cm, typu Barbie s dlouhými vlasy s ozdobou a s barevnými šaty. Panenky jsou baleny v barevné papírové skládačce s průhledem, ev. s doplňky (šaty, plastové náušnice, náhrdelník, hřeben). Na přední straně skládačky jsou obrázky disko koulí, text identifikující výrobek (Beauty Charm style) a symbol o nevhodnosti výrobku pro děti do 3 let (3+).

Na zadní straně skládačky jsou fotografie panenek s ozdobami ve vlasech a texty (Beauty, FASHION SHOW, The Beautiful Girl!), údaj o zemi původu, kód No.8091, upozornění ohledně nevhodnosti výrobku pro děti do 3 let z důvodu nebezpečí udušení kvůli obsahu malých částic (vyjádřeno také piktogramem), symbol Zeleného bodu, recyklační symbol, označení shody CE a tvrzení, že výrobek byl vyroben dle mezinárodních norem Na boční straně jsou fotografie panenek a texty identifikující výrobek.

Na spodní straně skládačky jsou cizojazyčná upozornění ohledně nevhodnosti výrobku pro děti do 3 let z důvodu nebezpečí udušení kvůli obsahu malých částic.

Na dolepené etiketě na zadní straně skládačky je uveden český název výrobku (PANENKA Hračka KOČAR), kód NV2-71-100, neexistující EAN kód, údaj o zemi původu a dovozci, upozornění v českém jazyce s chybami a označení shody CE.

Riziko obsahu di-(2-ethylhexyl)ftalátu (DEHP) v hračce spočívá v tom, že při hře mohou estery kyseliny ftalové přicházet do kontaktu s ústy a kůží dítěte, mohou přecházet do slin, ulpívat na rtech a sliznici a v neposlední řadě mohou být společně se slinami konzumovány. DEHP působí na reprodukční orgány. Směsný vzorek z hlav panenek obsahuje DEHP v množství 32,8 ± 13,1 % hm. To nesplňuje limit 0,1 % hm.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví ČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24