QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Mosty na Rondelu projdou rekonstrukcí. Jaká omezení stavba přinese?

04.06.2023 10:12

Rekonstrukce mostů na Rondelu, která přinese částečná dopravní omezení, by měla probíhat od začátku července do konce srpna 2023. Oprava bude prováděna v šibeničním termínu, stavba proto bude probíhat ve dne v noci.  

Rondel_0523_QAP

Křižovatka Rondel v Plzni na Karlovarské ulici byla realizována na přelomu 60. a 70. let minulého století. Rekonstrukce mostních objektů je nezbytná. “Důvod rekonstrukce je statika, vzhledem ke špatnému stavu mostů je oprava již nutná,” řekl Václav Lacyk, koordinátor dopravních opatření města Plzně. "Jedná se o opravu, která zajistí bezpečnost zmíněných mostů do doby jejich zrušení v rámci nové koncepce Města Plzně. Práce by zde měly probíhat zhruba dva měsíce," potvrdilo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Práce na samotných mostních objektech budou probíhat shora a po polovinách. Jako celek Rondel uzavřen nebude, opravy si vyžádají částečné uzavírky. “Při částečných uzavírkách bude provoz sveden do jednoho pruhu ze dvou. V jedné fázi bude částečná uzavírka spodní části Rondelu, to ale bude možné objet horní částí,” doplnil Václav Lacyk. Omezení na Karlovarské třídě by mělo být směřováno primárně do nočních hodin. Krátkodobě (maximálně v řádu několika dnů) však dojde k tomuto omezení i v průběhu dne.

Opravy mostů ovlivní tramvajový provoz jen lehce. Sníží se rychlost průjezdu, provoz však bude zachován. “Rekonstrukce bude probíhat za plného tramvajového provozu, proběhne maximálně částečné omezení, kdy budou tramvaje jezdit po jedné koleji. Práce, které by ovlivňovaly tramvajovou dopravu, budou probíhat od půl jedné v noci do čtyř do rána, kdy tramvaje nejezdí,” vysvětlil Aleš Tolar, náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí.

Město Plzeň připravuje projekt, který počítá se zasypáním Rondelu a vznikem nové čtvrti. “Tyto úpravy se připravují i nadále,” potvrdil Aleš Tolar a dodal: “Nebudeme ale zasypání upřednostňovat před realizací celého východního okruhu. Projekčně se nová podoba Rondelu připravuje i nadále, rekonstrukce mostů byla ale nezbytná, prodloužíme jim touto opravou život.”

Foto ilustrační QAP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24