Myši i ohlodané potraviny! Inspekce zavřela desítky podniků a obchodů

15.04.2016 10:12

Inspektoři SZPI od začátku roku povedli v rámci republiky tisíce kotnrol nejrůznějších obchodů, restauraců, barů i bister. Provozovny museli zavírat i v Plzeňském kraji.

FOTO_SZPI (5)

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce se stávají postrachem majitelů a provozovatelů restaurací i barů a obchodů s potravinami. Inspektoři se zaměřují především na hygienu a výsledky rozhodně běžné spotřebitele nebo návštěvníky restaurací zrovna nepotěší. V Plzeňském kraji už od začátku roku padlo také několik příkazů k uzavření provozovny.

Od začátku roku provedla inspekce zhruba tři tisíce kontrol v provozovnách takzvaného společného stravování po celé republice. Celkem našla problémy ve 34 procentech případů. "Od 1. 1. do 12. 4. 2016 byli inspektoři SZPI nuceni z důvodů závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 76 provozoven. Situace se přitom liší dle druhu činnosti. Dlouhodobě nejnižší výskyt závažných pochybení SZPI zjišťuje v sektoru výroby potravin neživočišného původu, kde letos došlo k uzavření 7 provozoven," informovala SZPI.

Restaurace, bistra i prodejny potravin. Tam jsou problémy nejčastější...

Inspektoři nekontrolují u provozoven jen přímo plochy, kam se dostanou běžní zákazníci. Kontrolou prochází i kuchyně, popřípadě sklady jak restaurací, tak obchodů. U prodejen s potravinami, ať už šlo o klasické "potraviny" nebo "večerky", padlo v rámci republiky celkem 34 zákazů užívání prostor. V Plzeňském kraji se to týkalo například vietnamských potravin v Holýšově Pod Makovým vrchem nebo v Dobřanech obdobného obchodu ve Spojovací ulici a ve Chrástu na třídě Československého odboje, tam šlo o vietnamskou večerku.

"K nejčastějším příčinám uzavření tohoto typu provozoven patří nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců, v některých případech i výskyt škůdců v provozovnách potravin poškozených okusem. V menšině případů inspektoři uzavřeli prodejny pro dlouhodobě zanedbaný úklid a nezvládnutý odvoz odpadů," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Praxe je vždy stejná. Po zjištění závad nechají inspektoři uzavřít buď celý protostr nebo jeho část. Po několika dnech se na kontrolu vrátí, pokud je vše napravené, zákaz se ruší. Inspekce také může s provozovatelem zahájit řízení ohledně pokuty.

Inspektoři se zaměřují i na restaurace a další provozovny společného stravování jako jsou občerstvení, bufety nebo bistra. Celkem jich nechali do 12. dubna od začátku roku zavřít v republice už 35. Jsou mezi nimi i některé provozovny v regionu. Naposledy zavřela inspekce v kraji pizza bistro v Plzni na Slovanech. I tam se ale po několika dnech vrátila a provozovnu nechala opět otevřít, protože majitel vše napravil během velmi krátké doby.

FOTO: ilustrační - SZPI

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24