QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na koncertu a při utkání až 5000 osob. Živá hudba povolena, zákaz tance trvá

15.06.2021 6:03

Od 1. července dojde opět k některým změnám v rámci protiepidemických opatření. Zvyší se počet diváků na koncertech, při sportovních utkáních atd. Povolena už bude živá hudba...

audience-868074

Vláda ČR na svém pondělním jednání schválila mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví, která zmírňují některá protiepidemická opatření. Od 1. července bude v restauracích umožněná živá hudba a zvýší se také maximální počet návštěvníků hromadných akcí a bazénů.

Od 1. července se zvýší maximální kapacita kulturních představení, sportovních utkání a také vzdělávacích akcí. Tyto akce bude nově moci navštívit uvnitř až 2000 osob, venku pak až 5000 osob.

V klubech a restauracích už bude povolena produkce živé hudby. Zůstává ale zákaz tance. „Při tanci dochází mezi osobami k úzkému kontaktu, při kterém je vysoká pravděpodobnost šíření kapének. Tím se zvyšuje také riziko přenosu onemocnění covid-19,“ vysvětluje hlavní hygienička Pavla Svrčinová důvody, proč trvá zákaz tance.

Mění se také podmínky pro soukromé a veřejné hromadné akce, povoleno bude až 500 lidí uvnitř a 1000 lidí venku. Zvýší se také kapacita bazénů a wellness zařízení, a to až na 75 % celkové kapacity.

U epidemiologicky rizikovějších činností (kadeřnictví, kosmetika, manikúra, masáže apod.) se nově ruší podmínka poskytování služby v jeden moment pouze jednomu zákazníkovi. Stejně tak se ruší povinná evidence zákazníků.

Ve službách i na kulturních, sportovních a ostatních hromadných akcích nadále platí povinnost prokazovat bezinfekčnost, k čemuž slouží tzv. systém O-T-N. Prokazují se jím osoby, které jsou naočkované, mají platný negativní test, nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19.

„Možnost zaregistrovat se k očkování mají už všichni občané starší 16 let. Velmi mě těší, že zájem o očkování je vysoký, a to i mezi mladými lidmi. Dokončené očkování mají už více než 2 miliony lidí, první dávku podstoupilo již přes 4 miliony lidí. Je to jediná cesta, jak efektivně čelit pandemii covid-19. Čím dříve budeme všichni naočkování, tím dříve uděláme za pandemií tečku a vrátíme se zpět k normálnímu životu bez omezení,“ uvádí ministr Vojtěch.

ilustrační foto Pixabay.com

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24