QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na Šumavě srazil osobní automobil pár projíždějících cyklistů

21.06.2014 12:00

Manželský pár asi padesátiletých cyklistů se v pátek 20. června v podvečer střetl s projíždějícím automobilem na křižovatce cyklotrasy a hlavní silnice u Zadní Zvonkové.

logo Horská služba ČR

V pátek 20. června se na Šumavě na křižovatce cyklotrasy a hlavní silnice u Zadní Zvonkové střetl projíždějící automobil s manželským párem asi padesátiletých cyklistů.

"Podle informací, které dostali zdravotníci od svědků nehody, byl muž těžce zraněný a v bezvědomí, žena pak jen lehce. Okamžitě jsme vyrazili s potřebným zdravotnickým vybavením a v té chvíli vyletěl i vrtulník Letecké záchranné služby," uvedl k okolnostem výjezdu Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava.

Po příjezdu na místo záchranáři zjistili, že informace ZZS byly přesné. Muž měl evidentně těžký otřes mozku, nebyl při vědomí a na noze měl velké tržné rány. Žena utrpěla kromě šoku jen menší zranění na noze.

"Ihned jsme muži zkontrolovali životní funkce a po zjištění, že dýchá, jsme mu poskytli základní ošetření, dále krční límec a zafixovali jej do vakuové matrace," doplnil Vladimír Čeřovský.

Vzápětí na louku vedle místa nehody dosedl vrtulník LZS a lékař si zraněného muže převzal. Posádka jej nato transportovala k dalšímu ošetření do nemocnice. Ženy se ujali zdravotníci záchranné služby.

Příčiny nehody jsou aktuálně předmětem šetření policie.

"Je nutné, aby si cyklisté v našem pohoří uvědomili, že cyklostezky často kříží normální silnice. Musejí být proto stále pozorní a sledovat trasu," varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24