25.09.2023 13:52
25.09.2023 12:39
Česko-bavorský sousedský festival v Tachově se setkal s úspěchem. Nalákal davy lidí – FOTKY
25.09.2023 11:42
Plzeň: Kriminalisté pátrají po muži, který osahával dvě nezletilé dívky v MHD
Policie žádá o pomoc veřejnost.
Náhražky místo smetany, nářez místo šunky. Restaurace klamou
Státní zemědělská a potravinářská inspekce se zaměřili na suroviny, ze kterých v restauracích vaří. V mnoha případech přitom zákazníci platí za mnohem méně kvalitní náhražky.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se tentokrát při kontrolách zaměřila na složení jídel v restauracích. Ukázalo se, že velmi často restaurace na jídelních lístcích uvádí odlišné suroviny, než ze kterých se následně vaří. Za dražší suroviny vydávají náhražky.
Podle inspekce jde v takovém případě o klamání zákazníků, v mírnějším případě jde o zavádějící informace. "V celkem 110 kontrolovaných provozovnách se inspektoři zaměřili zejména na to, zda informace o složení pokrmů v jídelních lístcích, nabídkových tabulích, nebo poskytnuté ústně odpovídají reálně použitým surovinám," říká mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Problémy se našly ve víc jak čtvrtině kontrolovaných restaurací a provozoven, které nabízí jídlo.
Nejvíc se šidí na mléčných výrobcích jako sjou sýry nebo smetana. Velký problém mají pizzerie...
Nejvíc se šidí na používání mléčných výrobků v jídlech. To znamená třeba sýrů nebo smetany. Místo nich dávají restaurace do jídel suroviny na bázi rostlinných tuků a olejů. "Typicky provozovatel informoval o použití smetany, ve skutečnosti ale použil náhradu s například palmovým tukem, řepkovým, slunečnicovým, sójovým nebo kukuřicovým olejem za využití další složky jako například sušené mléko, sušené podmáslí, emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory. Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací klamajících ohledně smetanového základu pizzy a omáček. V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů," vypočítává Pavel Kopřiva.
Problémy se objevily i u jídel se šunkou. Místo té byl často používaný konzumní nářez.
Inspektoři budou v kontrolách pokračovat. "Vzhledem k neuspokojivým výsledkům kontroly bude kontrolní činnost ohledně označování pokrmů v restauracích a dalších provozech společného stravování i nadále pokračovat v nesnížené intenzitě," uzavírá mluvčí SZPI.
FOTO: ilustrační