Naplní se pranostika o Medardově kápi? Přinášíme předpověď na nejbližší dny

08.06.2020 6:54

Medardova kápě, čtyřicet dní kape! Svátek svatého Medarda připadá právě na pondělí 8. června. Bude v Plzeňském kraji pršet?

28

Kromě nejznámější pranostiky o Medardově kápi se k 8. červnu váže také pranostika, která říká, že když na Medarda prší, nebudou toho roku houby růst a další, podle které po Medardovi ostrá zima už nechodí, ani mráz vinici víc neuškodí.

V pondělí 8. června na Medarda bude v Plzeňském kraji většinou oblačno, zpočátku ojediněle až polojasno a ojediněle mlhy. Během dne očekávají meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu místy až zataženo a ojediněle přeháňky. "Večer ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 16 až 19 °C, na horách 11 až 14 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr 1 až 4 m/s,“ avizují meteorologové v předpovědi na pondělí.

Noc na úterý 9. června přinese nejnižší teploty ve všech polohách mezi 11 a 8 stupni a slabý severovýchodní vítr. Přes den bude většinou zataženo, místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 16 až 19 °C, na horách 11 až 14 °C. Slabý, během dne přechodně mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Středa 10. června bude zatažená, od jihovýchodu má na většině území regionu pršet. "Nejnižší noční teploty 12 až 9 °C, nejvyšší denní 16 až 19 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s,“ informuje ČHMÚ.

Také ve čtvrtek 11. června se dočkáme zatažené oblohy, místy občasného deště nebo přeháněk. Nejnižší noční teploty klesnou na 11 až 8 °C, nejvyšší denní se vyhoupnou na 19 až 22 °C. Vát bude mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24