QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nejpřísnější stupeň PES bude platit nejméně do 22. ledna, skiareály zůstávají zavřené

07.01.2021 10:07

Nákaza se v zemi šíří vysokou rychlostí, od Vánoc se v zemi prudce šíří. Při přepočtu týdenního přírustku nových případů na milion obyvatel máme v ČR nejhorší bilanci na planetě.

urad vlady blatny

Je také možné, že dojde k dalšímu zpřísnění opatření. Ministr zdravotnictví tuto možnost nevyloučil, uvidí se podle vývoje epidemie. Blatný chce také vládu v pondělí informovat o omezeních v sousedních zemích.

Osvědčilo se také antigenní testování, proto se v něm bude pokračovat i po 15. lednu.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek uvedl, že očekávají denní přírůstky kolem 19 000 pozitivně testovaných lidí. Za středu 6. ledna bylo testováno 360966 osob, z nich mělo pozitivní test rekordních 17 668 osob.

Situace, ve které se nyní nacházíme, se dle vlády dala očekávat. Lidé nechtějí dodržovat některá opatření, nebo se navštěvují. „Není to něco, co by bylo úplně neočekávané. Je to dáno zejména tím, jakým způsobem se všichni chováme a reagujeme na vzniklou situaci,“ komentoval šíření nákazy ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Jediná změna nastane v povolování návštěv v nemocnicích. Podle ministra zdravotnictví se mohou povolit, nutné bude ale použít respirátor FFP2. Dále budou povoleny s negativním testem a respirátorem návštěvy i v zařízeních sociální péče.

Foto: Úřad vlády

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT