Nesnězené jídlo z menzy ZČU je nově přerozdělováno mezi matky samoživitelky

16.10.2024 14:58

ZČU navázala spolupráci s Městskou charitou, nesnězené obědy z menzy míří do azylového domu. Obědy tam rozdělují podle počtu dětí v rodině a tak, aby se na všechny dostalo.

ilustrační foto_QAP foto

Desítky porcí nesnězených jídel, které pro studující a zaměstnance denně vaří menza Západočeské univerzity v Plzni (ZČU), nově putují do Domova sv. Zdislavy v Plzni. Ten se stará o matky s dětmi v nouzi.

Univerzita dlouhodobě usiluje o smysluplné a efektivní využívání zdrojů, včetně nakoupených a zpracovaných potravin. Díky novému projektu nekončí v koši jídlo, které si v době výdeje obědů nekoupí studující ani zaměstnaní na ZČU.

Od října si na nich pochutnají klienti v Domově sv. Zdislavy v Plzni na Borech. „Tím, že přispíváme ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomáháme těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci, se snažíme přinášet pozitivní změny nejen v naší univerzitní komunitě, ale i v širší společnosti,“ řekl prorektor ZČU Jan Váně.

V Domově sv. Zdislavy mají azyl matky s dětmi nebo těhotné ženy. „Prakticky všechny jsou na hranici životního minima, nemají peníze nazbyt, jsou samoživitelky. Tato forma potravinové pomoci je pro ně něco nového, standardně totiž klientky dostávají trvanlivé potraviny,“ uvedla sociální pracovnice domova Milena Kuncová. Obědy rozdělují podle počtu dětí v rodině a tak, aby se na všechny dostalo. Počet darovaných obědů je podle ní zatím dostatečný.

Za týden jde v průměru o 40 porcí. „Jedná se o zbylá jídla z předchozích dvou dnů, která jsou vždy šokově zchlazena a charita si je dvakrát v týdnu vyzvedne. Naše obědy si zatím chválí,“ přiblížil ředitel Správy kolejí a menz ZČU Petr Jícha. Spolupráci ZČU s Městskou charitou Plzeň zaštítil spolek Zachraň jídlo, který převoz jídel z menzy ZČU do Domova sv. Zdislavy zprostředkoval.

„Touto iniciativou chceme inspirovat i další instituce a organizace k podobným krokům, které nejen pomáhají lidem v nouzi, ale také podporují udržitelnost a zodpovědné využívání zdrojů,“ doplnil prorektor Jan Váně. Právě snaha o vlastní udržitelné hospodaření je jednou z priorit vedení univerzity.

Foto ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT