QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nevypalujte trávu, prosí ochranáři. Zabíjíte tím!

30.03.2011 7:35

S jarním úklidem na zahradě se pojí i oblíbené vypalování trávy. Kromě škod na majetku ale tím zabíjíte i hmyz jako slunéčka či čmeláky. A škodlivci jako můry a mouchy přežívají oheň hluboko v zemi.

Jaro patří k nejkrásnějším obdobím roku, které v sobě skrývá mnoho radostí i probuzení nového života v přírodě. Bohužel se v poslední době stále více setkávají členové Českého svazu ochránců přírody v Rokycanech i se zažitým nešvarem, jakým je vypalování staré suché trávy.

Tato zastaralá metoda jarního úklidu v sobě skrývá mnoho nebezpečí a i z hlediska ochránců přírody je tato činnost velice škodlivá. "Nejen, že tento způsob není při zmlazování trávy nikterak účinný, navíc zahynou tisíce rostlin, brouků, savců a leckdy i ptáků. Při vypalování se oheň často rozšíří do různých křovin, roklí nebo na porosty kolem vodních toků. Tím dochází k ničení přirozených hnízdišť a úkrytů živočichů. Při vypalování zahyne také mnoho zajíčků z březnových vrhů," Důsledky vypalování jsou však ještě mnohem vážnější. V plamenech zahyne také velké množství užitečného hmyzu, zejména slunéček. Ta totiž přezimují právě u země v trsech travin. Bohužel, hmyz, který označujeme jako škodlivý tedy mouchy a můry, ti přezimují hluboko pod zemí a oheň se jich nedotkne.

"Tragické však také je, že oheň ničí čmeláky přezimující v mělkých myších dírách, kde se vypalováním udusí," tvrdí Karel Makoňz DES OP s tím, že jistě není třeba připomínat materiální škody či ohrožení vlastního života vypalováním. "Chtěli bychom tedy apelovat na rozumně myslící spoluobčany, aby od nesmyslného vypalování trávy upustili, raději ji vyhrabali na hromadu a odvezli na skládku. Výsledek bude jistě o mnoho lepší a to nejen pro přírodu."

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24