QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Novým turistickým lákadlem šumavské Kvildy je rys David

16.08.2016 19:26

Návštěvnické centrum na šumavské Kvildě má nový přírodní výběh. Jeho obyvatelem je rys, kterého před čtyřmi lety srazilo auto.

Rys David podstoupil po nehodě náročnou léčbu. Potom zůstal v Ekologickém centru – Stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci. V areálu Návštěvnického centra Kvilda  pro něj byl vybudován areál za čtyři miliony korun o rozloze téměř půl hektaru, kde ho mohou zájemci pozorovat z vyvýšené a zastřešené pozorovatelny. David si tu bude užívat přirozené lesní prostředí.

"V Klášterci měl rys David, jak jsme mu začali říkat, vše potřebné. Přesto jsme pro něj stále hledali možnosti, jak mu jeho životní prostor zlepšit. Nakonec přišla možnost postavit mu přírodní výběh na Kvildě, který se s prostory záchranné stanice nedá srovnávat,“ vysvětluje náměstek ředitele Národního parku Šumava Miloš Juha.

Rys se dostal do Klášterce jako čtyřměsíční mládě. Jeho léčba byla natolik náročná, především časově, že už nebyla možnost jej vypustit zpět do přírody.

"Rys měl těžká zranění zadních končetin. Veterináři museli využít šrouby, dráty a kovové prvky, aby je dali dohromady. Pak musel prodělat další operace, při kterých mu šrouby byly vyndány, i když už ne všechny. Celá léčba trvala přibližně čtyři měsíce a navíc, v době kdy byl přijat do stanice, byl malým, nesamostatným kotětem, v tu chvíli zcela odkázaným na lidskou péči. Musel být krmen a bohužel, za tu dobu si zvykl na lidi, takže jeho vypuštění zpět do přírody by pro něj bylo velkým rizikem. Pravděpodobně by nakonec uhynul,“ vysvětluje pracovnice Stanice pro hendikepovaná zvířata Klášterec Kristýna Falková.

Nový areál pro rysa Davida na Kvildě je pro návštěvníky otevřený každý den od 8.30 do 16.30 hodin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24