QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obchvat Horní Lukavice byl otevřen. Autem z Plzně do Přeštic nyní za 12 minut – FOTKY

26.09.2023 11:10

Skvělá zpráva pro řidiče, cesta z Plzně do Přeštic a opačným směrem se výrazně zrychluje. Díky novému obchvatu Horní Lukavice bude cesta trvat pouhých 12 minut.

Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (2)
Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (2)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (1)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (3)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (4)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (5)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (6)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (8)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (7)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (9)Obchvat Horní Lukavice_0923_otevřen_Plzeňský kraj (10)

Práce na stavbě přeložky I /27 Šlovice - Přeštice na silnici z Plzně na Klatovy od Vysoké kolem Horní Lukavice jsou u konce. Ředitelství silnic a dálnic v pondělí 25. září odpoledne slavnostně otevřelo novou šestikilometrovou silnici.

Nový čtyřproudový úsek komunikace výrazně urychlí dopravu mezi Plzní a Přešticemi.

„Komunikace I/27 je významným silničním tahem s vysokým podílem těžké nákladní dopravy. Hotová přeložka zrychlí dopravu mezi Plzní a Přešticemi a řidiče jistě potěší, že se zde bude jezdit rychlostí 110 km/hod. Od hluku a exhalací se uleví i místním občanům. Silnice, kterou dnes otevíráme, je totiž současně obchvatem Horní Lukavice, kterou projíždělo zhruba 20 tisíc vozidel denně,“ řekl ministr dopravy Martin Kupka. 

Nový úsek o délce téměř 6,1 kilometru, který stál 1,276 miliardy korun, má za cíl přesměrovat tranzitní dopravu z obce Horní Lukavice. Díky tomuto úseku dochází k prodloužení stávajícího plzeňského přivaděče k dálnici D5, kde bude nyní doprava bezpečnější a plynulejší.

Ředitelství silnic a dálnic tzv. přeložku I/27 Šlovice - Přeštice na jižním Plzeňsku budoval od roku 2020. Součástí nového úseku silnice je osm mostů, protihlukový val a dvě mimoúrovňové křižovatky.

„Na silnici I/27 dále budujeme obchvat Klatov, který bude zprovozněn v příštím roce a ve vysoké fází přípravy již máme také obchvat obce Přeštice,“ uvedl generální ředitel ŘSD ČR Radek Mátl.

Stavba obchvatu Přeštic by mohla být zahájena příští rok. „V rámci příprav na stavbu obchvatu Přeštic nyní probíhá příprava zadávací dokumentace pro výběr zhotovitele stavby. Předpokládáme, že pokud vše půjde bez komplikací, bude stavba zahájena zhruba v polovině příštího roku," uvedl Adam Koloušek, mluvčí ŘSD.

S otevřením obchvatu přijde změna v autobusové dopravě Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). Aktuální opatření naleznete ZDE.

Foto Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT