QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od pondělí platí nová mapa, některé země se přesouvají do červené a oranžové

10.01.2021 11:40

Od pondělí 11. ledna vstoupí v platnost nová cestovatelská mapa. Dva státy se přesunou do červené. Celkem tři země se přesunou do oranžové, bude mezi nimi například Maďarsko.

mapa od 11. ledna

Do červené skupiny se přesune Francie a Irsko. Mezi oranžové státy bude nově patřit Belgie, Bulharsko a Maďarsko. Ministerstvo zahraničních věcí České republiky i nadále nedoporučuje cestovat, pokud to není nezbytně nutné. Dále upozorňuje, že každá země má svá vlastní pravidla vstupu. Pravidla tohoto semaforu se týkají pouze vstupu na území ČR.

ORANŽOVÉ STÁTY: Cestování je volné, dlouhodobí pracovníci ale musí při návratu do ČR cestovat s testy (nejedná se o pendlery, ale třeba sezonní zaměstnance).
ČERVENÉ STÁTY: Pokud nespadáte do některé z výjimek, musíte se při návratu do ČR nechat otestovat – ať už v zahraničí, nebo až u nás, případně nastoupit do karantény – a odeslat na hygienu online formulář. Tou asi nejzásadnější výjimkou je volný režim pro pendlery nebo lidi, kteří cestují do takového státu z rodinných, pracovních nebo zdravotních důvodů na max. 24 hodin.

foto. MZČR
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24