QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Od prosince budou v Českém lese jezdit modernizované vlaky

31.03.2023 8:04

České dráhy, Plzeňský kraj a organizátor veřejné dopravy POVED představil nové nízkopodlažní jednotky RegioNova, které budou v provozu na tratích na Domažlicku a Tachovsku.

Regionova_0323_ČD

V oblasti Český les bude jezdit celkem šest modernizovaných motorových jednotek RegioNova. Na co se mohou cestující těšit? Modernizace spočívá v zavedení Wi-Fi, elektrických zásuvek a USB portů, vylepšeného informačního systému, sčítače cestujících a rekonstrukce interiéru.

Modernizovaným vlakem se můžete svézt od prosince letošního roku v okresech Domažlice a Tachov. Konkrétně se jedná o linky P32 (Holýšov – Staňkov – Horšovský Týn – Poběžovice) a P33 (Domažlice – Poběžovice – Bělá nad Radbuzou – Bor - Tachov).

Vlaky nahradí na linkách P32 a P33 motorové vozy 810 z 80. let minulého století. Motorové jednotky RegioNova vznikly rekonstrukcí právě těchto vozů, nově jsou nízkopodlažní. RegioNovy budou v jednotném nátěru Plzeňského kraje.

RegioNova bude jezdit na železnicích Plzeňského kraje pouze omezenou dobu, do 5 let se očekává nahrazení modernějšími vlaky. „Nejpozději v roce 2028 budou jednotky RegioNova nahrazeny modernějšími motorovými vozy Stadler RS1, které budou mít lepší jízdní vlastnosti a zvýší komfort cestování v oblasti Českého lesa,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro dopravu Pavel Čížek.

Vozy RS1 jsou již v Česku provozovány pod třídou 841 a u Českých drah pod jménem RegioSpider. Desítky těchto vozů jezdí po regionálních drahách napříč Českem pod různými dopravci.

Foto České dráhy

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24