QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Opatření budou trvat minimálně do poloviny dubna, hranice se hned tak neotevřou

22.03.2020 15:19

Při příznivé situaci by se v polovině dubna podle Romana Prymuly mohla zvolnit opatření. Opatření na hranicích ale budou rozhodně delší, v řádech měsíců. Do zahraniční jen tak nevycestujeme.

CG0A4939

Velikonoce budou podle ministra zdravotnictví Vojtěcha s omezením, tedy Velikonoce bez návštěv. Přesný vývoj ale podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly ukáže až další časový vývoj. Předpokládá se, že veškerá opatření budou platit až do poloviny dubna s tím, že by se pak mohly postupně rozvolňovat. Začne se nejprve s uvedením provozů a služeb.

V pondělí chce Prymula ještě na zasedání vlády řešit problém tzv. pendlerů. Podle ministra zdravotnictví už je teď nakaženo koronavirem 10 % z nich. Pokud se podíváme na náš region, jen sousední bavorské okresy mají desítky nakažených (Landkreis Tirschenreuth 68, Schwandorf 24, Regen 24, Cham 47). V Mnichově je nakaženo téměř 600 lidí, v celém Německu je to přes 20 tisíc osob.

Školy se hned tak neotevřou a ještě déle zůstanou uzavřené hranice.

„Znovuotevření škol bude jako jedno z posledních, předpokládáme na přelomu května, června,“ řekl pro Partii TV Prima ministr Adam Vojtěch. „Chtěl bych, abychom vyřešili maturity, umím si představit malou skupinku lidí. To ostatní je věc diskuse, zda například nebudou děti chodit jeden měsíc v létě,“ uvedl Roman Prymula. Na pořadu dne budou i přijímačky. Jak budou řešeny, ukáže ale také až další vývoj.

Lidé si podle Prymuly zvyknou i na roušky. „Roušky budeme muset nosit hodně dlouho. Pokud se nám nepodaří zredukovat přírůstky na nulu, tak je budeme muset nosit.“ Prymula doporučuje používat látkové roušky, ideálně mít dvě, aby si jednu mohl člověk vyprat.  

Protože není situace v evropských zemích příznivá, budou podle Romana Prymuly i dlouho uzavřené hranice, a to v řádech měsíců. Je možné, že ani na konci roku nebude možné vycestovat.

Aktuální počet nakažených v celé ČR je 1047 lidí, v Plzeňském kraji je to 21 osob.

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24