QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Operace v přímém přenosu! Lékaři v Plzni operovali před zraky kolegů z Olomouce

04.11.2015 10:57

V přímém přenosu operovali urologové ve FN Plzeň pacienta s nádorem ledviny. Práci lékařů sledovali jejich kolegové až v Olomouci. Přenos probíhal ve 3D!

Zdroj foto_FN Plzeň

Unikátní počin nejen z lékařského hlediska, ale také z pohledu vývoje IT technologií má na kontě fakultní nemocnice v Plzni. Lékaři provedli operaci pacienta v přímém přenosu přímo před zraky kolegů v Olomouci. Přenos na skoro čtyři stovky vzdálené místo probíhal v rozlišení Full HD a formátu 3D.

Plzeň a Olomouc jsou města vzdálená od sebe zhruba 370 kilometrů. I tak se dvě lékařská pracoviště právě v těchto místech spojila přímo v průběhu operačního zákroku. V přímém přenosu operovali urologové v Plzni pacienta s nádorem ledviny.

"Přednosta Urologické kliniky se svým týmem provedl resekci tumoru ledviny pomocí nového laparoskopického zařízení v přímém přenosu. Díky velkému pokroku v IT technologiích mohli v ten samý okamžik účastníci 61. výroční konference České urologické společnosti ČLS JEP v Olomouci tento operační zákrok sledovat ve vysoké kvalitě, v rozlišení Full HD a formátu 3D," informovala mluvčí fakultní nemocnice Gabriela Levorová.

"Operace proběhla u 70letého muže, u kterého byl náhodně objeven nádor levé ledviny. K odstranění došlo laparoskopickou cestou, která je pro pacienty vždy menší zátěží. Operace proběhla zcela standardně, trvala 1 a půl hodiny a během zákroku nenastaly žádné komplikace. Bylo mi ctí představit kolegům z celé republiky Urologickou kliniku FN Plzeň,“ říká k zákroku i technologické novince přednosta Urologické kliniky profesor Milan Hora.

S technlologickými novinkami mají ve fakultní nemocnici v Plzni poměrně bohaté zkušenosti. Například na konci loňského roku zde použili  neurologové poprvé 3D technologii při operaci vady zraku pacienta. Podrobnosti najdete v článku zde.

FOTO: FN Plzeň
 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24