Plzeň není domovem jen pro lidi. Úkryt tu našla i zvířata. Nesbírejte je!

26.03.2022 14:20

Letošní suchá zima bez srážek, plískanic a vodou nacucané půdy víc než kdykoliv jindy vyhovuje zejména mláďatům zajíců polních. Můžete je najít i v centru města.

mládě zajíce_DESOP

Zajíc polní, který dříve obýval zemědělskou krajinu, se přestěhoval spíše do městské části. Mláďata zajíce tak můžete potkat i v centru města. "Zajíce můžete najít na školním či dětském hřišti, před panelákem v plazivé tůji, na trávníku, parkovišti, v pásu ostříhaného křovíčka u chodníku či silnice, na zahradě, na staveništi či neudržované proluce mezi domy. V historickém jádru sadového okruhu, na kruháči u Makra, sídlišti nebo na náplavce u řeky," uvedl Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

Karel Makoň prosí všechny obyvatele. Mláďata nesbírejte, nezachraňujte a neodnášejte z lokality. "Každý večer změna stanoviště, každý večer jedno krmení a jeden kontakt s matkou a pak zase se schovat, tak aby vás nikdo nenašel a hlavně podle pachu nevyčmuchal! To jsou základní pravidla pro přežití mláďat, a tak žádná matka u nich přes den není a navštěvuje je, jen večer kdy je klid a bezpečno. Proto najdete-li venku malého zajíce, a to třeba i jeden den starého, nechte ho na lokalitě a nikam ho neodnášejte! Jediné co pro něj můžete udělat je to, že pokud ho najdete na chodníku, silnici či v místě kde je vidět, tak ho opatrně odchyťte a přesuňte o 10-20 m vedle do nejbližšího křoví či úkrytu tak, aby byl na bezpečnějším místě a maminka ho večer zase našla. Samozřejmě čím méně na něm zanecháte svého pachu tím lépe, ale v přepachovaném městě ani to, že se ho dotknete, není žádný problém," dodal Makoň.

Foto: DESOP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Plus vyměňte_copy