QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňská radnice bude dnes svítit fialovou barvou. Proč?

13.02.2023 10:15

Každý rok připadá druhé pondělí v únoru Mezinárodnímu dni epilepsie. Při této příležitosti se rozsvítí významné budovy napříč Českou republikou.

DSC00583

„Už dnes, 13. února se při příležitosti Mezinárodního dne epilepsie fialově rozsvítí významné budovy napříč Českou republikou! V Plzni bude zářit radnice na náměstí Republiky. Udělejte si procházku, vyfotografujete se u fialově nasvícené radnice a pomozte dostat epilepsii více do povědomí,“ informovala FN Plzeň.

Epilepsie je onemocnění mozku, pro které jsou typické spontánní záchvaty, kdy mozek či pouze jeho část přestává na několik desítek vteřin či pár minut fungovat. Záchvat se může projevovat velmi nenápadně, takže okolí nic nepozná. Nejzávažnější jsou záchvaty, kdy jedinec ztratí vědomí, padá a má křeče celého těla. „Některou z jejích forem má v České republice zhruba 80 tisíc lidí, čtvrtina z nich jsou děti,“ uvádí FN Plzeň. „Podle statistik žije s epilepsií každé sté dítě v České republice a v průběhu dětství prodělá epileptický záchvat až 7% dětí,“ upřesňuje spolek EpiStop.

Většinu svého života člověk s epilepsií žije naprosto normálně, obdobně jako člověk s jiným chronickým onemocněním jako je astma, cukrovka či onemocnění plic. Život dětí a dospělých s epilepsií je ale více komplikován v důsledku strachu ze záchvatu a neporozumění okolí.

Budovy po celé republice se zabarví do fialova. Vyjádří tím solidaritu s těmi, kteří mají nejčastější chronické neurologické onemocnění. Proč právě fialová barva? „Fialová je barva epilepsie a proto se letos při příležitosti Mezinárodního dne epilepsie rozsvítí ve fialové barvě v ČR objekty, aby se více lidí dozvědělo o této nemoci a zajímali se o ni,“ informuje spolek EpiStop.

První pomoc při epileptickém záchvatu dle epistop.cz:

1. Odstranění předmětů, které by mohly způsobit poranění. Přesun pacienta na jiné místo pouze v nezbytném případě. Podložení hlavy, uvolnění oděvu kolem krku.

2. Nebránit záškubům nebo tonické křeči. Nebránit automatismům, pokud nehrozí nebezpečí z poranění či poškození věcí. Nerozevírat násilím ústa. Vyčkat konce záchvatu.

3. Při trvající poruše vědomí stabilizovaná poloha. Pootevřít ústa, vyčistit dutinu ústní, předsunout dolní čelist. Vyčkat návratu k plnému vědomí.

4. Při postparoxysmální dezorientaci slovně pacienta uklidnit. Fyzicky jej neomezovat v pohybu, pokud to není nezbytně nutné.

5. Zjistit, zda nedošlo k poranění (zejména hlavy, jazyka nebo obratlů).

6. Zjistit anamnézu. Pokud jde o léčeného pacienta a nedošlo k poranění, které vyžaduje ošetření, a nepřetrvává dezorientace, není nutný transport do nemocnice.

Transport do nemocnice je indikován v následujících případech:

  • Jde o první záchvat.
  • Jde o kumulaci záchvatů (s výjimkou typických kumulací fokálních záchvatů, které pacient nebo rodina běžně zvládají).
  • Jde o status epilepticus - tedy opakované epilep­tické záchvaty bez plného návratu vědomí mezi záchvaty nebo záchvat trvající déle než 5 min
  • Přetrvává dezorientace nebo následují další generalizované záchvaty (hrozící status).
  • Došlo k poranění, které vyžaduje ošetření.

Spolek EpiStop, z.s. je platformou pro setkávání, spolupráci a aktivní zapojení všech skupin a osob, které mají vztah k epilepsii. Na stránkách spolku zde, naleznete vše, týkající se epilepsie.

Foto ilustrační Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24