QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeňskými právy to začalo, ostatní vysoké školy budou také kontrolovány

15.02.2010 8:59

Aféra na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni vyvolala velký rozruch. Ministerstvo školství tedy začalo prověřovat všechny pobočky vysokých škol v Česku.Jestli se zjistí jakékoliv pochybnosti o kvalitě některých z nich, vyzve ministerstvo Akreditační komisi, aby zahájila podrobné šetření.

Různé pobočky některých našich vysokých škol začínají mít velký problém, jelikož jejich úroveň bývá dost často odlišná od jejich mateřských škol. Akreditační komisi především znepokojuje jejich akcelerující nárůst. Zatímco na Slovensku je podle informací pouze devět poboček vysokých škol, v Čechách jich je ohromných 107.

Komise už v loni po kontrole Bankovního Institutu navrhla kvůli jeho závažným nedostatkům zrušit 12 poboček této vysoké školy. I podle ministerstva školství je nutné začít jejich počet a kvalitu regulovat. Co se pobočkou vlastně rozumí by mělo být v budoucnu alespoň definováno v zákoně. Ministerstvo tedy začalo jejich počet mapovat.

Prozatím se ke svým pobočkám přiznalo 17 veřejných vysokých škol s 62 pobočkami a 19 soukromých vysokých škol, které mají 45 poboček. Prověřování plzeňské aféry zatím Akreditační komisi znemožnilo pustit se do systematického prověřování ostatních poboček.

O některých pobočkách se říká, že jejich prostředí je výrazně středoškolské a nemotivující, chybí zde základní tvůrčí činnost.

Komise po prověření Bankovního Institutu, Vysoké školy finanční a správní a jedné pobočky vysoké školy v Kunovicích doporučila uzavřít 5 poboček v Česku a 7 na Slovensku.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24