QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Potravinářská inspekce zjistila lepek v „bezlepkových“ pokrmech v prodejnách

25.01.2022 9:50

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se vydala zkontrolovat potraviny a pokrmy označené „bez lepku“ a „nízký obsah lepku“. Nevyhovující parametry analýza potvrdila u dvou vzorků.

Potravinářská inspekce_Bez lepku

Inspektoři odebrali k analýze celkem 35 vzorků potravin, z toho 21 vzorků balených potravin, 7 vzorků nebalených potravin a 7 vzorků pokrmů. Odběr vzorků inspektoři uskutečnili ve velkoskladech, maloobchodní síti i v restauracích.

Označení „bez lepku“ může provozovatel použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina nebo pokrm nabízený spotřebiteli více než 20 miligramů lepku na jeden kilogram. U potravin nebo pokrmů označených údajem „nízký obsah lepku“ je hraniční hodnota přítomnosti lepku stanovena na 100 miligramů na jeden kilogram.

Nevyhovující parametry analýza potvrdila u dvou vzorků. První z nich byl z pokrmu Fazolky s panýrem ve smetanové omáčce, které inspekce odebrala ve prodejně "Vege bistro" V Šipce v Plzni. Pokrm byl označen údajem „bezlepek“, laboratorní rozbor ale prokázal v pokrmu přítomnost lepku v hodnotě 70,9 mg/kg. Množství lepku tak několikanásobně překročilo maximální povolené množství pro potraviny označené „bez lepku“.

Další nevyhovující vzorek byl odebrán z pokrmu BEJKN & ČÍZ v bezlepkovém pečivu v obchodě "BEJZMENT" Na bělidle v Praze. Pokrm uveden v sekci „Jsi celiak? Dej si burger nebo sendvič do bezlepkového pečiva“. Laboratorní rozbor ale prokázal v pokrmu přítomnost lepku v hodnotě 36,1 mg/kg a v samostatně hodnoceném vzorku bezlepkového pečiva dokonce v hodnotě 105 mg/kg. Množství lepku tak několikanásobně překročilo maximální povolené množství pro potraviny označené „bez lepku“.

S kontrolovanými osobami Potravinářská inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

foto: szpi

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24