QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pozor na rojící se včely! Kdy kvůli nim volat hasiče?

27.05.2023 11:00

Hasiči nezasahují jen u požárů nebo nehod. Pomáhají i se včelými roji. Ne ve všech případech je ale jejich výjezd nutný! Přinášíme rady, v jakých případech na rojící se včely hasiče volat.

Pixabay_včela

Odůvodnitelný zásah je ten, kdy může docházet k bezprostřednímu ohrožení jedinců, či skupin obyvatel. 

Hasiče volejte v případech, že se roj vyskytuje v místech pohybu většího množství lidí, například v parcích, školách, úřadech atd. Dále hasiče přivolejte, pokud se roj se usídlil na domě, stromu, hospodářské budově nebo kdekoli jinde, kde se často pohybuje, či žije osoba s alergií na včelí bodnutí.

Hasiče naopak nevolejte, pokud je roj na stromě, či budově ve výšce nad cca 3 m. Zde nikoho neohrožuje (což samozřejmě neplatí pro místa pohybu alergiků). Zásah hasičů není nutný ani v případech, kdy se roj usadí v odlehlé části pozemku, neboť ani zde nikoho neohrožuje.

O tom, zda bude zásah proveden, či nikoliv, rozhoduje velitel zásahu.

Před zásahem je důležité zjistit velikost roje, případně hnízda. V případě, že je roj pod omítkou nebo fasádou nebo v dutině stromu, hasiči nevidí na velikost hnízda a jejich zásah je neúčinný. Hmyz lze odchytávat pouze, když není rozlítaný, tedy nejlépe ráno nebo večer. "Roj se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a pomocí chemických prostředků se zlikviduje. V případě, že roj nejde sebrat a umístit do pytle, je odsát motorovým vysavačem," vysvětluje postup mluvčí hasičů s tím, že tento proces byl konzultován s včelaři, kteří v něm spatřují výhodu nejrychlejšího, nejčistšího a nejjednoduššího zásahu.

Důležitá je také denní doba zásahu. Roj je v průběhu dne částečně rozptýlen a včely se do něho vracejí navečer a právě to je vhodný okamžik k jeho likvidaci.

Foto Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24