Před 102 lety vznikla nová demokratická republika v čele s T. G. Masarykem

28.10.2020 10:39

Samostatný československý stát byl vyhlášen 28. 10. 1918. Prvním prezidentem byl jmenován Tomáš Garrigue Masaryk a prvním premiérem Karel Kramář.

1808399_1461095_masaryk

Tradičně se založení novodobého státu přípomíná slavnostním udělováním státních vyznamenání prezidentem Milošem Zemanem nebo pietním aktem na pražském Vítkově. Současná epidemiologická situace ale není vhodná pro jakékoliv pořádání hromadných akcí. Proto se na základě doporučení ministra zdravotnictví Romana Prymuly nekonají. Ve 20:00 alespoň Hrad zveřejní na svých internetových stránkách seznam všech letošních oceněných.

Státní svátek připomene alespoň slavnostní střídání hradní stráže ve 12 hodin, po slavnostním střídání zazní hymna. Večer bude první nádvoří Pražského hradu nasvíceno v barvách české trikolory.

V Národním výboru, který 28. října vyhlásil samostatnost byla pětice politiků, kteří vstoupili do dějin jako „muži 28. října“ – Alois Rašín, František Soukup, Jiří Stříbrný, Antonín Švehla a Vavro Šrobár. Vedoucí političtí představitelé ale 28. října v Praze nebyli. Česká delegace, kterou vedl Karel Kramář, totiž jednala v Ženevě s představiteli prozatimní československé vlády v zahraničí v čele s Edvardem Benešem.

Dne 31. října ale bylo rozhodnuto, že Československo bude republikou a jejím prvním prezidentem se stal Tomáš Gariggue Masaryk. Nová demokratická republika byla postavená na ideálech svobody a humanity.

Úsloví „Nebát se a nekrást“ či „Státy se udržují těmi ideály, z nichž se zrodily“ jsou v povědomí společnosti zapsané celkem výrazně. Ne všichni ale tuší, kdo je řekl a možná už vůbec ne v jaké souvislosti. Jejich autorem je právě první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Někdy je až zarážející, jak slova prvního československého prezidenta platí i v současné vypjaté situaci.

"Člověk mnoho vydrží, má-li cíl."

Foto: Velvyslanectví České republiky v Bruselu

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24