QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Premiér odvolal Blatného, novým ministrem zdravotnictví je Petr Arenberger

07.04.2021 12:15

Česká republika má nového ministra zdravotnictví, prezident Miloš Zeman jím jmenoval Petra Arenbergera, dosavadního ředitele vinohradské nemocnice.

arenberger úřad vlády

Prezident Miloš Zeman prohlásil, že Jan Blatný škodil České republice tím, že neudělil výjimku pro mimořádné využití vakcín proti koronaviru z Ruska a Číny. „Každý, kdo tímto způsobem postupuje, škodí České republice a nese spoluzodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají,“ prohlásil po jmenování nového ministra zdravotnictví prezident.

I premiér Andrej Babiš uvedl, že byl s Blatným dlouhodobě nespokojený, k jeho odvolání se ale nechtěl vyjadřovat.

Spekulovalo se také o výměně ministra školství Roberta Plagy. Ten má ale velkou podporu různých školských sdružení, která mají za to, že je Plaga velmi kompetentní, vyzdvihují také dobrou komunikaci s MŠMT.

Blatný poděkoval zdravotníkům i všem, kdo dodržovali opatření a všechny vyzval, aby respektovali nové vedení ministerstva. „Sám za sebe mám čisté svědomí, že jsem pracoval jen na základě své odbornosti a rozhodoval jsem se vždy na podkladě odborných dat a analýz,“ uvedl Blatný a dodal, že rozhodnutí premiéra je dle něj politická záležitost.

Foto: Úřad vlády

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24