Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech novou vládu

17.12.2021 15:13

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval členy nové vlády Petra Fialy. Tvoří ji ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a Starostové a nezávislí.

Nová vláda ČR_foto Petr Fiala twitter

Hlava státu jmenovala v pátek 17. členy nové vlády v podobě, jakou navrhl Petr Fiala před měsícem.

Jmenován zatím nebyl Zdeněk Nekula, který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci. Součástí nové vlády je také plzeňský primátor Martin Baxa, který bude v nově jmenované vládě zastávat post ministra kultury.

„Před vámi je příležitost vyrovnat se s covidem, vyrovnat se s energetickou krizí a samozřejmě vyrovnat se i s rozpočtem a hospodařením státu. Při této příležitosti se, jak říkal Petr Nečas, buď uděláte, nebo odděláte. Přeji vám to první,“ sdělil po jmenování novým ministrům Miloš Zeman.

Nový předseda vlády Petr Fiala si je vědom přebírání odpovědnosti.

„Chceme pracovat od prvního okamžiku. Čeká nás spousta práce, kterou chceme dělat jinak než naši předchůdci,“ řekl Petr Fiala a dodal: „Víme, že to nebude jednoduché, ale jsem přesvědčen, že to společně zvládneme,“

Vláda se rozhodla nežádat sněmovnu o prodloužení nouzového stavu.

"Vláda se rozhodla nežádat poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu. Situaci sledujeme, pokud se bude zhoršovat, je vláda připravena se k debatě o nouzovém stavu vrátit. Víme co se děje, sledujeme v zahraničí situaci kolem varianty omicron a jsme připraveni rychle jednat, bude-li to potřeba," říká Petr Fiala.

 

foto: twitter Petr Fiala

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24