Případy žloutenky se množí

16.04.2010 9:00

V Česku se opět plíživě šíří žloutenka. QAP pro vás zjistil, jak je to V Plzeňském kraji, kde se o této zákeřné nemoci dozvíte víc a  která pojišťovna vám přispěje na očkování.

Naší republikou se opět začala šířit zákeřná choroba a to žloutenka typu A i B. Tuto nebezpečnou chorobu nepodceňujte, zpočátku se tváří jako chřipka, příznaky se u někohoh nemusí objevit vůbec. Nakazit se můžete kdykoli a kdekoli, při cestě MHD, v restauraci či na toaletě. Naštěstí žloutenka typu A vás ohrozí "jen" pobytem v nemocnici, dietou a řadou vyšetření, druhý typ tedy B může poškodit játra nebo vést až k jejich selhání. Dokonce až 80% karcinomů jater způsobuje žloutenka typu B. QAP zjišťoval zda i na Plzeňsku hrozí větší možnost nákazy. "V současné době neevidujeme ani jeden případ žloutenky typu A a typu B jen jeden," informovala QAP Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni a dodala, že nebezpečí zatím nehrozí. "Nejlepší ochranou je ale očkování," uvedla ještě Skálová. Očkování kombinovanou vakcínou pro oba typy je dle odborníků nejúčinější na dlouhou dobu. QAP pro vás zjistil, která pojišťovna vám na očkování přidá. "Pro děti do 19 let přispíváme na očkování částkou 1000 korun," uvedla Kateřina Semanová z OZP v Plzni. Pojišťovna ministerstva vnitra přidává všem do 26 let 200 korun. VZP vám přidá pro děti do 15 let 500 korun ročně.

Pokud vás zajímá o žloutence více, probíhá již čtvrtý ročník roadshow Žluté týdny, která navštíví Plzeň 23. a 24. dubna, žlutý stan najdete v obchodním centru Plaza.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24