Přišel "zimní čas"! Nezapomněli jste si přeřídit hodinky?

26.10.2014 3:00

Z "letního času" přecházíme opět na "zimní čas". Fakticky to znamená přechod ze středoevropského letního času na středoevropský čas. Začne se dřív stmívat...

DSC02803

A už je to zase tady! Změna času, která někomu nedělá dobře, ale někomu se zase hodí hodinka spánku navíc. Ze středoevropského letního času došlo ke změně opět na středoevropský čas, velmi často označovaný jako "zimní čas". I když změny času mají řadu odpůrců, proti zrušení zažitého posunu protestují zatím bez výsledku.

Ve 3 hodiny středoevropského letního času se hodiny posunuly na 2. hodinu středoevropského času. Letní čas platí ve všech evropských státech, výjimkou je Island, Rusko, Bělorusko, část Grónska a také norských ostrovů Jan Mayen a Špicberky.

Ranní doprava jak v rámci MHD v Plzni, tak obecně vlakové i autobusové spoje už pojedou normálně podle jízdních řádů.

Přechody na letní i zimní čas někteří lidé velmi špatně snáší. Týká se to především chronicky nemocných lidí, seniorů, ale také třeba malých dětí. To, co lidem obecně nejvíc vadí, je fakt, že se od neděle vlivem posunu času začne dřív stmívat. Pokračovat to bude až do 22. prosince, na kdy připadá první zimní den. Následně už se to bude opět vyrovnávat až do jarní rovnodennosti, která nastane v roce 2015 tradičně 20. března.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24