QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pro zraněného cyklistu na Šumavě letěl vrtulník!

08.05.2013 7:34

Cyklistická sezona odstartovala i na Šumavě a už má na kontě první vážné zranění kolaře. S poraněním páteře musel muže do nemocncie přepravit vrtulník záchranné služby!

Vrtulník LZSa foto Luboš Mleziva HasiciDO.cz

Výlet čtveřice kamarádů na Šumavě se změnil během jediného okamžiku v černou můru. Při sjezdu k Nové Peci jeden z nich nejspíš nezvládl jízdu a upadl. Kamarádi mu naštěstí okamžitě zavolali pomoc.

Horská služba se na místo dostala díky pokynům od záchranky a hned na místě bylo jasné, že cyklista podle všeho utrpěl těžké zranění.

"Na místě jsem zjistil, že pán pravděpodobně při nehodě utrpěl poranění páteře. Byl ale při vědomí, jen cítil zimu a byl v šoku,“ popsal okolnosti nehody jeden ze zasahujících členů Horské služby Václav Cypro.

Záchranáři pak museli navíc vrtulník na místo navést a označit vhodný prostor pro přistání až na louce odpodál, kam na vakuových nosítkách zraněného cyklistu přemístili.

Šumavu už teď vzali cyklisté útokem a podle zkušeností Horské služby budou podobné případy přibývat. Právě cyklisté jsou na Šumavě jejich nejčastějšími "klienty".

„Připomínám všem návštěvníkům Šumavy na kolech, aby dodržovali Desatero chování cyklisty na horách. Stejně tak by měli všichni pečlivě plánovat cesty a na našich stránkách si najít aktuální data o počasí v horách,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. 

Právě počasí může být v tomto období na Šumavě velmi zrádné. Často se mění a odpoledne nejsou výjimkou rychlé bouřky, ani krupobití nebo prudké přeháňky.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT