QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Profesora Viktoru připomíná v Plzni strom a pamětní kámen - FOTKY

15.05.2023 17:35

Literárního vědce, pedagoga a divadelního kritika profesora PhDr. Viktora Viktoru, CSc. připomíná od dnešního dne za budovou Pedagogické fakulty ZČU v Plzni pamětní deska a strom. Pamětní deska vznikla na žádost bývalého studenta Petra Tesaře.

památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (5)
památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (5)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (2)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (3)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (4)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (5)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (6)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (7)památný strom_Viktor Viktora_Plzeň_0523_QAP (1)

Prof. PhDr. Viktor Viktora, CSc., byl dlouholetý vedoucí katedry českého jazyka a literatury Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni, bývalý prorektor ZČU v Plzni a bývalý proděkan Fakulty pedagogické ZČU v Plzni, člen vědeckých a oborových rad řady domácích univerzit a fakult, člen Umělecké rady Divadla J. K. Tyla v Plzni a dalších vědeckých a kulturních institucí.

V pondělí 15. května byla odhalena pamětní deska, která profesora Viktora Viktoru připomíná. Pamětní deska byla v Plzni umístěna na žádost profesorova žáka Petra Tesaře. „Vážíme si těch, kteří přicházejí s myšlenkou a nápadem na to, jak si připomenout někoho, kdo odváděl pro Plzeň něco významného, záslužného. Je to již druhá pamětní deska, kterou jsme umístili na žádost občanů. Velmi rád jsem vyhověl a těší mě, že tímto způsobem si mohou lidé pana profesora stále připomínat,“ uvedl starosta MO Plzeň 3 David Procházka. 

Jako na vždy vlídného a laskavého člověka vzpomněla na profesora Viktoru radní města Plzně Eliška Bartáková. „Viktor Viktora patří k vysoce cenným osobnostem města. Hrdě se hlásím k tomu, že jsem byla jeho studentkou. Rád přednášel o starší české literatuře, vždy jsem k němu s úctou vzhlížela, z jeho přednášek jsem čerpala dlouhá léta. Jsem ráda, že jsem měla tu čest pana profesora znát osobně,” pronesla radní města Plzně.

Zkušenosti, znalosti a zaujetí pro studium české literatury předával prof. Viktor Viktora více než padesát let vysokoškolským studentům a svou osobností, lidskostí a odbornou erudovaností ovlivnil mnohé své kolegy i několik generací učitelů českého jazyka a literatury. Byl laskavým kantorem, který nerad zkoušel, zato rád přihlížel k jedinečnosti každého svého studenta. „Je to smutné, když člověk pronáší řeč u památníku svého kamaráda. Chybíš mi a nikdy na tebe nezapomenu,“ vzkázal s dojetím politik a externí pedagog ZČU v Plzni Miroslav Brabec.

Profesor Viktor Viktora se narodil 20. ledna 1942 v Plzni do učitelské rodiny.

V roce 1996 obdržel Pečeť města Plzně.

Zemřel ve věku 80 let 3. prosince 2022.

Vznik pietního místa v podobě stromu a pamětní desky inicioval bývalý student pana profesora Viktory a nynější pedagog Masarykova gymnázia v Plzni Petr Tesař. „Rád bych poděkoval třetímu plzeňskému obvodu za zřízení tohoto pietního místa. Profesor Viktora byl mimořádný odborník, pedagog i člověk. Významnou součást jeho práce představuje více než tisícovka přednášek na vědeckých konferencích i pro širokou veřejností a vedle knižních publikací napsal stovky textů pro odborný i regionální tisk,“ popisuje množství a rozsah profesorovy práce Petr Tesař. 

„Ve své vědecké práci se zabýval starší českou literaturou, literaturou 19. století a divadelní kritikou. Je autorem celé řady monografií a studií, především o počátcích renesance v české literatuře, o osobnostech a dílech české literatury od počátku do 30. let 19. století,“ připomněl místostarosta MO Plzeň 3 Ondřej Ženíšek, který na pietním aktu citoval z jedné z profesorových oblíbených knih z 16. století.

Jako vzpomínku si účastníci pietního aktu mohli odnést oblázek se jménem profesora Viktory. „Budeme rádi, když se stanou putovními a budou tak jméno tohoto oblíbeného pedagoga a literárního vědce šířit dál po celém světě," doplnila Michaela Adámková, mluvčí MO Plzeň 3.

Foto QAP

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24