QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Radní města Plzně schválili návrh na čestný hrob

03.10.2022 18:05

Čestný hrob je ocenění, které uděluje město Plzeň. Nově se jím stane hrob bývalého ředitele plzeňské městské knihovny Miloslava Nohejla. Návrh, podaný současnou ředitelkou Knihovny města Plzně Helenou Šlesingerovou, radní schválili, oficiálně ho ještě musí potvrdit zastupitelé města.

3

Miloslav Nohejl získal v roce 1968 jako jeden z prvních Cenu města Plzně, konkrétně za Celoživotní literární dílo tematicky spjaté s Plzní a za obětavou kulturně výchovnou práci.

„Miloslav Nohejl se narodil 26. května 1896 v Plzni. Byl význačným českým spisovatelem tzv. vitalismu a plzeňským meziválečným novelistou a romanopiscem, knižně vydal přes 20 publikací. V plzeňské městské knihovně působil 29 let (v letech 1922–1951). Ještě jako vedoucí knihovník zval do Plzně významné osobnosti českého literárního života, například Jaroslava Seiferta, Vítězslava Nezvala, Josefa Horu, Rudolfa Medka a mnoho dalších. V letech 1948–1951 působil v městské knihovně jako ředitel. Protože nepostupoval v souladu s tehdejším režimem dostatečně rychle při vyřazovaní nežádoucí literatury, byl počátkem 50. let zatčen a několik měsíců držen ve vyšetřovací vazbě. Poté byl zbaven funkce a předčasně penzionován,“ uvedla Eliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Čestný hrob

  • ocenění, které uděluje město Plzeň v případech, kdy čestný občan nebo nositel Ceny města Plzně zemřel
  • o jeho zřízení rozhoduje zastupitelstvo města
  • je-li některý z hrobů prohlášen čestným hrobem, bere město Plzeň na sebe závazek v podobě péče o toto místo
  • čestný hrob má v Plzni například český loutkař Josef Skupa, spisovatel Karel Klostermann, bývalý starosta města Plzně Luděk Pik a další

Spisovatel, prozaik začal svou literární tvorbu povídkami. V roce 1926 vydal první román s názvem Souhlas. „Miloslav Nohejl je stylově zařazován k tzv. vitalistům, do tohoto stylu spadá válečný román Zázrak s Julií (1941). V roce 1948 vydává román Sirény oslavují Plzeň, poté se stává jeho tvorba nežádoucí, a proto se věnuje tvorbě pro děti, například publikacemi Sud se zlatým dnem (1956), Neslýchaná věc (1957) a další. Rodnou Plzeň popsal v knize Plzeň s příchutí hořkou, sladkou i kyselou (1965), poslední román Škodové pak vydal v roce 1968,“ dodala Eliška Bartáková.

foto ilustrační

 
SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24