QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Rokycanští ochránci vypustili uzdraveného zvířecího pacienta zpět do přírody

19.03.2011 9:01

Dalšího zachráněného zástupce fauny hlásí rokycanská organizace Českého svazu ochránců přírody. V sobotu 19. března v časných ranních hodinách byla zpět do přírody vypuštěna uzdravená poštolka obecná, kterou koncem ledna našli ochránci zcela zesláblou nedaleko Zbiroha.

Poštolka 2

Poraněnou poštolku nalezli zástupci organizace Českého svazu ochránců přírody koncem ledna nedaleko Zbiroha na Rokycansku. Zvířeti byla následně poskytnuta veškerá péče, díky níž mohla být poštolka v sobotních ranních hodinách navrácena do volné přírody.

„Stalo se tak z důvodu začátku svatebních letů těchto krásných dravců, aby se i tento dravec mohl zapojit do reprodukce. Vždyť poštolky jsou jedni z nejužitečnějších opeřenců u nás,“ uvedl Pavel Moulis, předseda rokycanských ochránců přírody.

Poštolka obecná patří do skupiny sokolovitých dravců s rozpětím křídel asi 75 centimetrů. Tento živočich patří k nejhojnějším sokolům střední Evropy. Velkým nebezpečím jsou pro tato krásná a inteligentní zvířata sloupy vysokého napětí, které zvířata využívají pro svůj odpočinek a které jsou velmi častým místem jejich úhynu.

Právě takto poraněné živočichy můžete vidět v celé řadě záchranných stanic, přičemž jen velmi zřídka se je podaří navrátit zpět do volné přírody.

„Rokycanské záchranné centrum se kromě pomoci volně žijícím živočichům zabývá i ekologickou výchovou veřejnosti a aktivitami s dětmi a mládeží. Pro nejrůznější zájemce organizuje řadu zajímavých akcí, mezi které patří vycházky, zájezdy či přednášky na nejrůznější téma,“ uvedl k dalším aktivitám organizace Moulis.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT