QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ruzyně už neexistuje, letiště nese jméno Václava Havla

05.10.2012 12:29

Pražské letiště Ruzyně bylo přejmenováno na Letiště Václava Havla. Cedule visely na letišti už několik dní, 5. října bylo ale letiště oficiálně přejmenováno.

letiště _logo_cs

Letiště Ruzyně se jmenuje od pátku 5. října letiště Václava Havla. Slavnostní ceremoniál přejmenování letiště proběhl od 12ti hodin. Na přejmenování se letiště připravovalo několik měsíců, změna vyšla na tři miliony korun.

Datum 5. října byl zvolen záměrně. V tento den by se totiž bývalý prezident České republiky dožil 76 let. Změněny byly během posledních měsíců všechny nápisy na letišti, označení terminálů, vizitky, hlavičkový papír i další materiály. Na webových stránkách letiště už je od dnešního dne také nové logo s označením Václav Havel Airport Prague. Celkem je na letišti 6 velkých nápisů Letiště Václava Havla, a to v češtině i angličitně. Slavnostní ceremoniál přejmenování uváděl Marek Eben. A jeho součástí je i odhalení díla architekta Bořka Šípka, tedy dvorního architekta Václava Havla. 

Nápad pojmenovat letiště po zemřelém exprezidentovi vznikl vloni v prosinci po smrti Václava Havla. Tehdy lidé přicházeli s nápady, která místa by měla nést Havlovo jméno. S nápadem pojmenovat po Havlovi letiště přišel tehdy Fero Fenič, celkem 80 tisíc lidí ho podpořilo i na internetu.

Jediné co nebude změněno je tzv. IATA kód. "V rámci tohoto procesu nebude změněn IATA kód, to znamená, že na letence cestující bude mít označení PRG, což nijak s procesem přejmenování nekoliduje. Náklady na změnu názvu byly oproti původnímu předpokladu díky výběrovému řízení na výrobu světelných nápisů sníženy na zhruba 3 mil. Kč. Náklady hradí provozovatel letiště, společnost Letiště Praha, a. s.," uvedla tisková mluvčí letiště Eva Krejčí.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24