QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Salmonela byla ve skořápkách vajíček! Hygienici čekají na další výsledky

29.07.2015 9:59     29.07.2015 15:06

Hygienici, kteří řeší aktuální epidemii salmonely, hledají další pacienty s problémy. Je totiž možné, že ne všichni s komplikacemi k lékaři dorazili. Podle prvních neoficiálních výsledků byla salmonela nalezena na skořápkách vajíček.

www.zhpk.cz

I když epidemie salmonely v Plzeňském kraji ustupuje, hygienici stále čekají na přesné výsledky rozborů. Hygienici už mají první neoficiální výsledky rozborů, dál se ale budou dělat i další dourčovací testy a vzorky poputují i do referenční laboratoře. Hygienici navíc dál shání lidi, kteří se zdravotními potížemi k lékaři nedorazili. Do oběhu se totiž dostalo víc jak 180 porcí špaget carbonara firmy ZRTAS, v péči lékařů ale skončilo jen něco přes sto lidí.

Kauza salmonely spojené se špagetami carbonara plzeňské společnosti ZRTAS, které se distribuovaly v pátek, stále není u konce. Od pátku do úterá bylo v kraji zaznamenáno celkem 133 onemocnění v souvislosti s tímto jídlem. "Všichni postižení jednotně udávali, že k obědu v pátek 24.7. konzumovali jídlo „špagety carbonara“ vyrobené firmou Zrtas s.r.o. Toto jídlo bylo vydáno buď přímo v jídelně firmy v Plzni, nebo bylo dodáno do různých firem v Plzeňském kraji v rámci cateringové formy závodního stravování. 119 osob navštívilo lékaře a 71 osob bylo hospitalizováno," uvádí vedoucí protiepidemického oddělení Jitka Průchová.

Hygienici teď shání ale i další lidi, kteří měli probélmy ze stejného důvodu. Ukázalo se totiž, že do oběhu se nakonec dostalo přesně 183 porcí tohoto jídla. "Je pravděpodobné, že nejsou zaznamenány všechny případy onemocnění v této souvislosti. Pro podchycení co největšího počtu souvisejících onemocnění proto prosíme osoby, u kterých se po konzumaci dotčeného jídla objevily průjmové potíže a nevyhledali lékaře, aby o této skutečnosti informovali protiepidemický odbor KHS," dodává Jitka Průchová.

Celkem se ale situace už začala v posledních dnech uklidňovat. Jen v Plzni propustili lékaři během úterý do domácího léčení bezmála tři desítky pacientů.

První výsledky rozborů mluví jasně: salmonela se našla v pokrmu i skořápkách vajíček...

I když na kompletní výsledky všech rozborů se stále čeká, první neúplné už jsou na světě. "Máme už neúplné a vlastně neoficiální výsledky z laboratoří zdravotního ústavu. Salmonela byla nalezená v hotovém pokrmu a na skořápkách vajíček. Další výsledky budeme mít během čtvrtečního dopoledne," řekl QAPu ředitel krajské hygienické stanice Přemysl Tomašuk. 

Dodatečné výsledky se tak budou objevovat postupně. 

FOTO: ilustrační - Zdravotnický holding Plzeňského kraje

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24