QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Salmonela dál trápí desítky lidí. V plzeňské nemocnici se situace ale uklidňuje

28.07.2015 9:26     28.07.2015 14:47

V Klatovské nemocnice je aktuálně desítka lidí nakažených salmonelou, víc jak dvě desítky pacientů zůstávají také v nemocnici v Plzni. Během úterý už ale z FN Plzeň propustili na tři desítky lidí.

DSC02537

Epidemie salmonely v Plzeňském kraji se nejspíš začíná dostávat pod kontrolu. I když v péči lékařů skončili další noví pacienti, řadu už jich lékaři také propustili do domácího ošetřování. Výsledky rozborů budou mít hygienici během středy. Zatím je jasné jen to, že zdravotní problémy měli lidé po špagetách carbonara firmy ZRTAS.

Také po víkendu se v nemocnicích v Plzni a v Klatovech stále objevují noví pacienti s nákazou salmonely. Také u nich jsou potíže spojené se špagetami jako u desítek ostatních lidí. "V pondělí večer a v úterý dopoledne přijalo interní oddělení Klatovské nemocnice další dva pacienty s nákazou salmonely. Jednalo se o muže a dnes o ženu. Oba rovněž uvedli jako zřejmý zdroj nákazy špagety. V nemocnici je tak nyní hospitalizováno v souvislosti s nákazou 10 pacientů," shrnul aktuální údaje mluvčí Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Počty hospitalizovaných lidí se změnily také ve fakultní nemocnici v Plzni. Ještě během pondělí nemocnice přijala další nakažené a zhruba desítku lidí ošetřili lékaři ambulantně. Už během pondělí ale brány nemocnice opustilo sedm lidí. Během úterý pak lékaři opět pokračovali v propouštění. Podle mluvčí fakultní nemocnice bylo v úterý propuštěno do domácího ošetřování 26 lidí, naopak nově nemocnice nikoho nehospitalizovala a nenavýšil se ani počet ambulantních ošetření. "Situace se začíná uklidňovat," potvrdila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Prudkými křečemi, zvracením, průjmem i horečkami spojenými se salmonelou se od pátku nakazilo v kraji přes sto lidí. Stále se ještě čeká na kompletní výsledky ze strany hygieniků, ty by měly být během středy.

FOTO: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24