QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Seminář v Nečtinách bude zkoumat způsoby přizpůsobování

11.01.2015 8:22

Je přizpůsobivost hodnotou tak pozitivní, jak je nám předkládáno? Nevznikají ty nejzajímavější vědecké teorie či umělecká díla právě z toho, že autor odmítl jít s proudem? Na tyto a další otázky bude hledat odpovědi připravovaný mezioborový seminář.

západočeská univerzita

Odbor mezioborových aktivit vysokoškolského ústavu Nové technologie – výzkumné centrum Západočeské univerzity v Plzni pořádá od 19. do 22. ledna na zámku v Nečtinách již 16. ročník výjezdního interdisciplinárního semináře, tentokrát na téma "Způsoby přizpůsobování" s podtitulem "Role adaptace ve vývoji (nejen) lidského druhu".

K těmto a dalším otázkám se vyjádří například architekt Miloš Florián, psycholožka Iveta Fajnerová, psychiatr Jiří Horáček, lingvista Karel Oliva, filosofové Jiří Olšovský a Zdeněk Pinc, biolog a paleoekolog Petr Pokorný, klimatolog Jan Pretel, biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová či evoluční biolog Jan Toman.

Výjezdní seminář je koncipován jako intenzivní čtyřdenní setkání odborníků různých odvětví nad interdisciplinárně pojatým tématem. Cílem semináře je nabídnout program, který umožní reflektovat dění ve vědě a společnosti z různých perspektiv a uvádět je do smysluplných souvislostí. Za tímto účelem jsou každoročně osloveni nejpovolanější mluvčí z různých vědních oborů, jejichž přednášky utváří mozaiku názorů, v níž následné diskuze odhalují více či méně skryté spojitosti.

"Všeobecně se má za to, že člověk je jakožto živočišný druh úspěšný, protože se dokázal nejlépe přizpůsobit okolním podmínkám. Není to ale ve skutečnosti tak, že se z těchto okovů evoluce již dávno vymanil a naopak si své okolí sám přizpůsobuje k obrazu svému?" přibližuje téma semináře Anna Lukešová z organizačního týmu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24