Škodovka se bude významně podílet na výrobě lokomotiv pro Tanzánii

12.10.2021 8:48

Skupina Škoda Transportation se bude významně podílet na výrobě flotily nových lokomotiv v africké Tanzánii. Lokomotivy budou jezdit na lince mezi přímořským přístavem Dar es Sallam a městem Makutupora.

Škoda Transportation - Tanzánie

Škodovka podepsala s nadnárodním koncernem Hyundai Rotem kontrakt na dodávku sedmnácti sad kompletní elektrovýzbroje, které budou tvořit „srdce“ nových lokomotiv pro novou železniční dopravu v Tanzánii.

„Aktuální zakázkou navazujeme na dřívější úspěšné projekty, které jsme již se skupinou Hyundai Rotem realizovali. V minulých letech šlo například o významnou dodávku několika desítek lokomotiv pro Turecko,“ uvedl Bedřich Koukal, generální ředitel Škoda Electric.

Nové lokomotivy se škodováckou elektrovýzbrojí budou v Tanzánii jezdit po zhruba 550 kilometrů dlouhé nové elektrické trati na lince mezi přímořským přístavem Dar es Sallam a městem Makutupora. Stroje se budou muset vyrovnávat s náročnými klimatickými podmínkami a velkými rozdíly v nadmořské výšce.

Zakázka má hodnotu 580 milionů korun. Lokomotivy se budou kompletovat ve výrobním závodě Hyundai – Rotem v Changwonu v Jižní Koreji, kam také budou směřovat dodávky plzeňské Škodovky.

Jen díky vysokým investicím do výzkumu a vývoje může Škoda Transportation přicházet pravidelně na trh s novými a moderními produkty, které si úspěšně nacházejí své místo na zahraničních trzích. Do výzkumu a vývoje investovala v posledním roce 1,73 miliardy korun.

 

foto: Škoda Transportation

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24