QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Spalovna v Chotíkově zahajuje zkušební provoz

12.08.2016 19:15

Povolení vydal stavební úřad v Nýřanech. Start zkušebního provozu se oproti původním plánům zpozdil o osm měsíců. 

Spalovna_5

Povolení bylo vydáno na základě kontroly a vyjádření všech zainteresovaných orgánů, tedy hasičů, oblastního inspektorátu práce, krajské hygienické stanice, obce Chotíkov a dalších.

Výstavba byla zahájena  v srpnu 2013. Stavbu za 2,1 miliardy korun několikrát přerušily žaloby ekologických aktivistů. "Po deseti letech příprav začaly takzvané předkomplexní zkoušky, které ověřily funkčnost všech zařízení. Ty vyvrcholily v červenci letošního roku garančními zkouškami, které potvrdily, že spalovna ZEVO Chotíkov splňuje všechny  parametry platné nejenom na území naší republiky, ale celé Evropské unie,“ uvádí mediální zástupce Plzeňské teplárenské Jaroslav Hudec. 

Teplo odtud bude již během letošní topné sezony prostřednictvím už zkolaudovaného, šest kilometrů dlouhého horkovodu vytápět Severní předměstí s 50 tisíci obyvateli. „Kromě toho, že se ušetří zhruba 75 tisíc tun hnědého uhlí ročně, se také zvýší bezpečnost dodávek tepla do celé oblasti sídliště Lochotín. Vyrobená elektřina bude dodávána do distribuční sítě společnosti ČEZ,“ dodává Jaroslav Hudec.

"Jsme rádi, že po mnohaletém úsilí a překonání řady neočekávaných překážek začíná spalovna sloužit veřejnosti. Testy a kontroly potvrdily, že nová spalovna  je dílem se špičkovými parametry. Všestranně podpoří šetrný a přitom ekonomicky rozumný vztah k životnímu prostředí na Plzeňsku na úrovni 21.století,“ sděluje  generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela.

Investorem stavby je Plzeňská teplárenská. Ekonomická návratnost spalovny, která má 36 zaměstnanců, se odhaduje na 15 let, plánovaná životnost je minimálně 35 let.

FOTO: Plzeňská teplárenská

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24