QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Stovku v nemocnici budou platit jen někteří, u specialisty ale 200 korun každý

31.08.2010 11:42

Ministr zdravotnictví Leoš Heger navrhuje, aby poplatek ve výši stovky v nemocnici neplatili všichni. Slevu z něj by prý měli mít důchodci a děti do 18 let. Chystaný poplatek 200 korun za návštěvu specialisty bez doporučení ale bude pro všechny. Také se chystá zrušení platby za položku na receptu.

Avizovaný poplatek v nemocnici ve výši jednoho sta korun by podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera neměli platit všichni. Chce, aby děti a důchodci měli slevu. ODS je ale proti.

Ministr Heger chce, aby poplatek platili v plné výši všichni ti, kteří jsou v produktivním věku. Slevu 40 korun by měli dostat důchodci nad 65 let a děti do 18 let. Návrh musí předložit co  nejdříve, aby mohl platit už od 1. ledna 2011. Podle ODS ale tento návrh je proti koaliční dohodě. Někteří poslanci si myslí, že by se měly poplatky dělit spíše podle sociální situace jednotlivců než podle věku.

Velmi důležité je toto rozhodnuté proto, že v loňském roce byla více než polovina hospiltalizovaných mladší 19 let nebo přes 65 let. Průměrný věk pacienta na interně v roce 2008 byl 67 let.

Podle Asociace českých a moravských nemocnic je ale v zahraničí odstupňování poplatků naprosto běžné.

Dalším krokem ve změnách zdravotnických poplatků je sazba za návštěvu specialisty bez doporučení obvoďáka 200 korun. To by mělo podle ministerstva zamezit nynějšímu chaotickému pohybu pacientů mezi lékaři.

Posledním důležitým bodem jednání bude zrušení poplatku za každou položku na receptu. Tedy nově nebudeme platit za jednotlivou položku na receptu, ale za celý recept. Pozor, ale zároveň s tím přestanou některé pojišťovny přispívat na léky do 60 korun!

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT