QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Studenti SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni úspěšně reprezentují školu v soutěžích napříč obory

06.11.2023 8:10

Střední průmyslová škola strojnická se v roce 2011 spojila se Střední odbornou školou profesora Švejcara, Plzeň. Škola má i díky tomuto spojení široký záběr a dokáže studentům nabídnout atraktivní obory, ve kterých si později najdou uplatnění. Žáci jsou už v průběhu studia úspěšní v soutěžích napříč obory.

CNC (2)
CNC (2)Budova školy opravenáBrno (1)Brno (2)Brno (3)Brno (4)DOD (1)Volejbal-holky2Přespolák-holkyPřespolák-kluciVolejbal-holky1Basket-holkyBasket-kluciBasket-kluci1CNC (1)CNC (3)CNC (4)Projektové dny AI (3)Projektové dny AI (1)Projektové dny AI (5)DOD (1)DOD 2DOD 3

Střední průmyslová škola strojnická a Střední odborná škola profesora Švejcara nabízí vzdělávací programy složené z ekonomických, strojírenských, ale i humanitních předmětů.

„Jsme takové 3 v 1,“ říká s úsměvem ředitelka školy Jarmila Konopová. „Nabízíme technické obory maturitní i obory s výučním listem a obory humanitní. U nás si vyberou chlapci i děvčata.“

SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni své žáky připravuje jako konkurenceschopné, respektované i respektující budoucí zaměstnance nebo podnikatele. „Všem žákům pomáháme rozvíjet pozitivní vztah k celoživotnímu učení a sebevzdělávání,“ dodává ředitelka školy.

Rozvíjet schopnosti svým studentům umožňuje škola i díky nejrůznějším soutěžím, kurzům a projektům. Žáci jsou v reprezentaci své školy dlouhodobě úspěšní.

Například studenti technických oborů zazářili v říjnových soutěžích hned dvakrát.

Své dovednosti předvedli studenti oboru Mechatronika, a to na soutěži Technika má zlaté dno, kterou pořádá Plzeňský kraj. Úkolem bylo sestavit funkční delta manipulátor Tripod ze stavebnice Merkur a Boffin. Čtyřčlenný tým, který tvořili i dva žáci z partnerské školy, se v kategorii Střední odborné školy umístil na čtvrtém místě.

Mladí strojaři dovezli ze soutěže v Brně zpět do Plzně krásné druhé místo.

„Zúčastnili jsme se soutěže mladých strojařů v programování CNC obráběcích strojů v rámci strojírenského veletrhu v Brně. V kategorii programování frézování v systému Heidenhain se náš student umístil na pěkném druhém místě,“ pochlubil se učitel Martin Škoula. „Ve zbytku času jsme na veletrhu obdivovali vymoženosti moderních technologií v oblasti strojírenství," dodal.

Škola nesbírá body jen na poli technickém.

Úspěchy se mohou pyšnit i studenti, kteří navštěvují obor Pedagogické lyceum se zaměřením na tělesnou výchovu. Jen v posledních dvou měsících se škola účastnila hned několika sportovních soutěží.

Výborným výsledkem se mohou pochlubit studentky, které reprezentovaly školu v krajském kole na Středoškolském atletickém poháru v Domažlicích. Tým dorostenek se umístil na krásném třetím místě.

Škola se pravidelně účastní i soutěží například v basketbalu, volejbalu, házené, florbalu, ale i přespolním běhu, ve kterém bylo posledním úspěchem třetí místo v okresním kole, které se běželo v Borském parku. Celkově děvčata získala čtvrté místo, chlapci krásné druhé místo.

Studenti pravidelně sportují i na kurzech, které škola pořádá. V uplynulých dnech se konal cyklistický kurz, v zimě se chystá lyžařský kurz v Rakousku nebo Krušných horách.

Studenti oboru Ekonomika podnikání se v letošním roce účastnili Projektových dnů s AI. Zajímavý dvoudenní program je seznámil například s tím, jak fungují start-upy a investice do nich. Studenti si založili v rámci projektu fiktivní firmu, ve které měl každý svoji funkci. K ruce jim byla i umělá inteligence, programovali chatbot nebo využili AI ke grafice.

„Studenti si oba dny užili. Velmi rychle pochopili, že i ten nejlepší nápad jim nevydělá peníze, musí buď přesvědčit investory, aby do jejich start-upu investovali, nebo je delší cesta. Snažit se sami vydělat a svůj byznys postupně rozvíjet,“ říká Jana Nechutná, učitelka ekonomických předmětů.

SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni je zkrátka škola, která pomáhá žákům získávat takové všeobecné a odborné znalosti, dovednosti a postoje, které jim umožní co nejlepší uplatnění v životě.

Den otevřených dveří se bude konat 24. listopadu 2023. Přijďte si popovídat s vedením školy, učiteli i stávajícími žáky a podívat se, jak to na Střední průmyslové škole strojnické a Střední odborné škole profesora Švejcara vypadá.

Foto archiv SPŠ strojnická a SOŠ prof. Švejcara v Plzni

SDÍLEJTE ČLÁNEK
Zvednu vam to_copy
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT