QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

SZPI si došlápne na falšování vín, má novou metodu

15.07.2017 7:02

SZPI má nyní zcela novou metodou proti falšování vín syntetickými aromaty. Ty jsou sice povoleny v řadě potravinářských odvětvích, ve vinařství se ale používat nesmí. 

untitled

Zdá se vám, že některé víno voní více, než by mělo? Třeba může obsahovat zakázané aromatické látky. Na falšování vín přidáváním syntetických aromatických látek si teď došlápne inspekce.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) aktuálně akreditovala novou laboratorní metodu, pomocí které bude možné právě takto falšovaná vína identifikovat. Používání aromatických látek je ve vinařství zakázáno.

Přesto od roku 2014 inspektoři zjistili řádově desítky vín, která nepovolená syntetická aromata obsahovala. Podle SZPI mezi nejčastěji takto falšovanou odrůdu patřila Pálava, která měla patrné syntetické broskvové aroma.

Aromatické složky do vína přirozeně vstupují z hroznů révy vinné a další se dotváří během fermentace a procesu zrání.

"Z důvodu zefektivnění úřední kontroly SZPI zavedla do své kontrolní praxe metodu stanovení tzv. gama-laktonů pro odhalování falšování vína přídavkem syntetického aroma metodou chirální plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Tento laboratorní postup zavedl odbor zkušební laboratoře SZPI Brno, který se dlouhodobě specializuje na odhalování falšování vín pomocí laboratorních analýz," informuje inspekce.

Nově akreditovanou metodu bude SZPI v následujícím období intenzívně využívat.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24