QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Tropy udeří velkou silou! Meteorologové vydali výstrahu

04.08.2015 8:57

V Plzeňském kraji platí v úterý výstraha ČHMÚ kvůli vysokým teplotám. Ty by se měly dostat až ke 34 stupňům, ve čtvrtek by teploty mohly být ještě vyšší. Až do odvolání opět platí varování kvůli nebezpečí požárů.

FOTO_QAP_CZ (7)

Vlna tropických veder v těchto dnech opět zasáhne region. Meteorologové dokonce vydali výstrahu kvůli vysokým teplotám. Ta zatím platí pro úterý, ve čtvrtek by ale teploty mohly stoupat ještě výš. Až do odvolání platí také výstraha kvůli nebezpečí požárů. Hasiči z Plas a Kožlan momentálně zasahují u nejrozsáhlejšího požáru lesa na Rakovnicku.

Meteorologové přichází po čase opět s varováním ohledně vysokých teploty. "V noci z úterý na středu přejde přes naše území k východu slábnoucí studená fronta. Před ní k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihu. V úterý 4.8. vystoupí maximální teploty na většině území České republiky nad 31 °C," informoval ČHMÚ.

V Plzeňském kraji by v úterý měly vystoupit až na 34 stupňů. Podle výhledů do příštích dnů se sice ve středu situace mírně zklidní a naměříme maximálně 30 stupňů, už ve čtvrtek by ale teploty měly vyšplhat až na 37 stupňů.

V kraji zároveň platí až do odvolání výstraha kvůli nebezpečí vzniku požárů. Ty hasiče už opět zaměstnávají. V pondělí zasahovali hasiči mimo jiné na jižním Plzeňsku u obce Řenče, také na Klatovsku mezi Dehtínem a Malechovem. Podrobnosti včetně fotogalerie z místa najdete zde.

Hasiči z Plzeňského kraje, konkrétně z Plas a Kožlan, navíc zasahují také na Rakovnicku u rekordně rozsáhlého požáru lesa. "Na místě zasahuje 40 hasičských jednotek – 22 profesionálních a 24 dobrovolných. Postupně dochází k jejich střídání. Požár se již viditelně nešíří, nicméně zatím nebyl lokalizován, nelze totiž vyloučit šíření kořenovým systémem," informovali hasiči na portálu www.pozary.cz.

Vyhlášen byl dokonce zvláštní stupeň poplachu. Na místo byl povolán také vrtulník se speciálním bambi vakem. Do večera provedl bezmála osmdesátku shozů vody. Podle předběžných výsledků šetření je příčinou technická závada při sklizni kombajnem. Na video se můžete podívat zde.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24